Blogg

Tilbake

Den nye maskinforordningen – hva betyr den for norske virksomheter?

Tekst: Trond Salater, fagsjef industri og automasjon

Fra januar 2027 erstatter den nye maskinforordningen (EU) 2023/1230 dagens maskindirektiv (2006/42/EF). Overgangen innebærer betydelige endringer for både maskinbyggere, leverandører, innkjøpere og eiere av maskiner – og reiser viktige spørsmål om ansvar, dokumentasjon og tekniske krav.

Mer harmonisert – og mer omfattende

Maskinforordningen er en forordning, i motsetning til dagens direktiv – og blir dermed direkte gjeldende i alle EØS-land, inkludert Norge. Hensikten er å harmonisere regelverket ytterligere, og sikre at maskiner i det europeiske markedet møter felles krav til sikkerhet og funksjonalitet.  Det vil også åpnes for digitale løsninger, som digital brukerveiledning.

Med skjerpede krav til dokumentasjon, programvare og risikovurdering, stilles det også tydeligere forventninger til alle aktører i verdikjeden – fra produsent og importør til sluttbruker.

Hva bør vi gjøre nå?

Selv om ikrafttredelsen av maskinforordningen ligger halvannet år frem i tid, er det avgjørende at norske virksomheter begynner forberedelsene allerede nå. Maskiner som planlegges, prosjekteres og bygges i dag, vil kunne omfattes av den nye forordningen ved levering. Mange lurer på:

  • Hva betyr dette for CE-merking og samsvarserklæringer?

  • Når må eksisterende maskiner tilpasses?

  • Hvordan påvirker det vedlikehold og ombygging?

  • Hva er nytt innen cybersikkerhet og kunstig intelligens?

Disse spørsmålene tas opp under flere innlegg på konferansen – og vil gi deltakerne et oppdatert bilde av kravene, tolkningene og veien videre.

Erfaringsdeling i sentrum

Den nye maskinforordningen blir et av flere viktig tema under NEK Erfaringskonferanse Maskin 2025. Her vil eksperter fra blant annet myndigheter og NEKs standardkomiteer deler sine vurderinger av hva som kreves for å møte de nye reglene i praksis.

NEK Erfaringskonferanse Maskin 2025 er en viktig møteplass for fagfolk innen maskinbygging, automasjon, elektro og myndighetsoppfølging. Her kombineres oppdatert kunnskap om standarder og regelverk med praktiske erfaringer fra norske og internasjonale prosjekter.

Konferansen legger særlig vekt på å dele erfaringer mellom maskinleverandører, maskineiere, innkjøpere, håndverkere og rådgivere. Samtidig vil konferansen belyse hvordan man kan møte både gamle og nye krav i en stadig mer kompleks teknologisk hverdag.


Vil du lære mer?

Delta på NEK Erfaringskonferanse Maskin 2025 og få faglig påfyll, nettverk og innsikt i hvordan du kan forberede deg på maskinforordningen – og møte fremtiden med trygghet.

Les mer og meld deg på her!
Tilbake

Jeg er komitemedlem – hvorfor er man med i en komite

Tekst: Iselin Dahl, prosjektleder kommunikasjon

Hvor mye erfaring trenger man egentlig for å bli komitemedlem i NEK? 30 år? Absolutt ikke. Det viktigste er at du er motivert og har lyst til å bidra. I NEKs standardiseringskomiteer setter vi pris på mangfold. Ung/gammel, kvinne/mann, erfaren/nyutdannet er ikke viktig. Det som er viktig er at du har lyst til å være med og lage bedre standarder. 

Jeg er komitemedlem 

Denne våren har NEK gjennomført et prosjekt for å øke både kjennskapen til og mangfoldet i komitearbeidet. Vi ønsker flere medlemmer med ulik alder, bakgrunn og erfaring, og håper at flere får øynene opp for alle mulighetene som ligger i å delta i standardiseringsarbeidet.

Et innblikk i komitehverdagen

Som en del av prosjektet har vi intervjuet 11 medlemmer fra ulike komiteer og fagområder. Gjennom korte filmer og intervjuer får du møte dem, høre om deres erfaringer og hvorfor de engasjerer seg i NEKs arbeid. Til høsten 2025 lanserer vi disse portrettene – én etter én.

Men allerede nå kan du bli kjent med de første fire i en kort felles introduksjonsfilm.

Møt de første fire komitemedlemmene

Vi har også intervjuet medlemmer fra NK 29, NK 62, NK 65 og NK 80 – men hvem de er, røper vi først til høsten. Følg med!

Komitearbeid for alle – ikke bare ekspertene

Det er en vanlig misforståelse at man må ha mange tiår med erfaring for å kunne delta i komitearbeid. Det stemmer ikke. NEK ønsker større bredde og variasjon blant komitemedlemmene – og vi trenger både erfarne fagpersoner og nye stemmer med ferske perspektiver.

Du trenger ikke å være ekspert – du må bare være interessert, engasjert og motivert.

Slik blir du komitemedlem

Å bli medlem er enkelt. Gå til nettsiden vår, fyll ut litt informasjon om deg selv og din erfaring – og send inn en søknad. Vi vurderer alle søkere fortløpende, og ønsker alltid nye deltakere velkommen i komitearbeidet.

Her kan du se filmen!

Relaterte artikler

Se alle nyheter

Den nye maskinforordningen – hva betyr den for norske virksomheter?

Dato
19.06.2025

Single Pair Ethernet i strukturert kabling

Dato
16.06.2025

Hold av datoene – dette skjer høsten 2025!

Dato
02.06.2025

Tilbake

Single Pair Ethernet i strukturert kabling

Tekst: Sigmund Eng, faglig ansvarlig EKOM

Tradisjonelt har kablingen i EKOM-anlegg blitt gjort med 4-par ethernet kabel. Nå er det mer aktuelt å bruke Single Pair Ethernet, som har en rekke fordeler og nye muligheter. I løpet av sommeren vil en ny, europeisk, standard bli publisert. Den nye standarden vil ta for seg single pair ethernet i strukturert kabling.

Digitalisering av smarte bygg og industri stiller nye krav til infrastrukturen og utførelsen av ekomanlegg. I denne sammenhengen stilles det som regel krav om et stort antall sensorer, aktuatorer og andre typer komponenter, som skal kobles opp.  Dette skal gjøres så kostnadseffektivt som mulig, samtidig som det sikres en god kvalitet på installasjonene.

En ny delstandard for ekom-anlegg

NEK EN 50173-10 Information technology – Generic cabling systems – Part 10: Single pair cabling, er en kommende europeisk standard som beskriver et rammeverk for utformingen av denne typen installasjoner. Denne standarden har vært under utarbeidelse i CENELEC TC 215/WG 1 siden desember 2023.

CENELEC har enda ikke publisert NEK EN 50173-10. Men det tekniske innholdet er klart, og ble ratifisert i mai 2025. Endelig tekst ventes å være klar for publisering i løpet av sommeren 2025.

Standarden vil være gjeldene i Norge fra den europeiske publiseringsdatoen. NEK EN 50173-10 vil også bli oversatt til norsk og inkludert i neste utgave av standardsamlingen NEK 701. Fram til neste utgave av NEK 701 anbefales bruk av den engelske språklige utgaven av NEK EN 50173-10.

Hva er Single Pair Ethernet og hvorfor er det viktig?

Tradisjonelt så har Ethernet kabling vært synonymt med en 4-par kobberkabel, der alle fire parene benyttes for å levere data til tilkoblede enheter. De samme fire parene kan også brukes til å levere strøm ved fjernmating, for eksempel Power over Ethernet (PoE) enheter.

Single Pair Ethernet (SPE) benytter i stedet kun en parkabel (to ledere) for å levere data og strøm til de tilkoblede enhetene.  Dette gir mulighet for en enklere kablingsstruktur, som kan være plassbesparende og mer kostnadseffektiv sammenlignet med tradisjonelt Ethernet.

SPE tilbyr også lengre rekkevidde. Der tradisjonelt Ethernet har en begrensning på 100 meter, så tilbyr SPE overføring opptil 1000 meter.  En annen fordel er mulighetene for fjernmating, der SPE for eksempel kan tilby hele 2A for lengder opptil 100 meter, eller 0,25A for lengder opptil 1000 meter.

Samlet sett så gjør disse egenskapene SPE til et attraktivt alternativ for realisering av blant annet IoT (Industrial Internet of Things) og smarte bygg:

  • Lang rekkevidde i forhold til tradisjonell Ethernet
  • Redusert kostnad og plassbehov
  • Mulighet for fjernmating PoDL (Power over Data Lines)
  • Full støtte for IP-baserte protokoller (redusert behov for gateways o.l.)

ISO/IEC/IEEE 8802-3 Standard for Ethernet

Ethernet har sine røtter tilbake til tidlig på 1970-tallet, da det ble utviklet og patentert av Xerox PARC. Arbeidet med å gjøre dette til en fullverdig standard ble påbegynt i 1980, og ble formalisert ved publisering av IEEE 802.3 i 1983.

Ethernet standarden ble senere godkjent på internasjonalt nivå, ved at arbeidet ble integrert med IEC TC 83 og ISO TC 97/SC 6. Den internasjonale standarden ISO/IEC/IEEE 8802-3 ble publisert i 1989.

Nyeste utgave er ISO/IEC/IEEE 8802-3:2021 og den ivaretas av komiteen ISO/IEC JTC 1/SC 6 i samarbeid med IEEE 802.  Dette er en omfattende publikasjon, standarden med tillegg består av godt over 5000 sider.

SPE defineres i flere delspesifikasjoner (clause) i ISO/IEC/IEEE 8802-3. Disse definisjonene baserer seg på fysiske lag og profiltyper. Disse profilene kaller man applikasjonsprofil.  Dette skiller seg fra NEK EN 50173-serien, som definerer kanalytelse i transmisjonsklasser som referanse.

For eksempel så er applikasjonsprofilen for SPE med datahastighet på1 Gbps opptil 40 meter (1000BASE-T1) definert i clause 97, mens applikasjonsprofilen for fjernmating med 0,25 A opptil 1000 meter (PoDL) er definert i clause 104.

NEK EN 50173-10 Single Pair Ethernet i strukturert kabling

Den nye standarden NEK EN 50173-10 setter single pair ethernet i sammenheng med hvordan strukturert kabling utføres. Standarden definerer kanalklasser med utgangspunkt i krav til transmisjonshastighet, transmisjonslengde og behov for fjernmating.  NEK EN 50173-10 viser hvilke SPE applikasjoner som støttes av de respektive kanalklassene.

Den nye standarden vil inngå som en del av NEK EN 50173-serien som består av standarder for strukturert kabling for ekom-installasjoner. Denne serien er samlet i NEK 701 – Informasjonsteknologi – Felles kablingssystemer.

NEK EN 50173-10 er tett koordinert med øvrige standarder i NEK EN 50173-serien, ISO/IEC/IEEE 8802-3 og andre tilgrensende standarder, som NEK IEC 63171 (kontaktmateriell for SPE).

SPE for industrielle installasjoner

NEK EN 50173-10 legger betydelig vekt på industrielle applikasjoner. Standarden må derfor sees spesielt i sammenheng med NEK EN 50173-3, som gjelder kabling i industriområder, og NEK EN 50173-6 som gjelder distribuerte bygningstjenester.

SPE vil få økende betydning for industrielle applikasjoner og byggingsautomasjon. NEK EN 50173-10 vil være et godt grunnlag ved planlegging og utforming av denne typen anlegg.

NEK EN 50173-10 kan bidra til et standardisert grensesnitt mellom OT og IT. Dette kan igjen føre til enklere integrasjon med overordnede systemer.  Med utgangspunkt i denne standarden kan det bli enklere å benytte SPE til å bygge skalerbare og kostnadseffektive løsninger av god kvalitet.

Til slutt blir oppfordringen at rådgivere, utbyggere, installatører og andre aktører, setter seg inn i mulighetene som ligger i SPE og NEK EN 50173-10.

Følg med på NEKs podkast WATT SKJER?
Tilbake

Gratis veiledere fra NEK!

Tekst: Arild Kjærnli, kommunikasjonssjef

Det er strenge krav for å sikre konsensus om en standard og det kan derfor ta relativt lang tid å utvikle den.  Når behovet er stort for en rask løsning kan NEK utvikle en veileder. En veileder kan utvikles raskere enn en standard og kan for eksempel brukes fram til det foreligger en gjennomarbeidet standard. Mange av NEKs veiledere er gratis for nedlastning, og er nyttig lesning for alle som ønsker å være oppdatert.

Det tar tid å lage en god standard

Standarder er et viktig hjelpemiddel for å ivareta elsikkerhet og utføre arbeid som tilfredsstiller myndighetenes regelverk. Imidlertid tar standardisering tid. Det er mange interesser som skal ivaretas og høres før man oppnår konsensus om et krav. Noen ganger har man imidlertid behov for en løsning raskere enn det er mulig å få fram en standard. Dette har fra NEKs side blitt løst ved å lage veiledere.

Veileder sparer tid

En veileder er et dokument som blant annet kan brukes fram til det foreligger en standard for problemstillingen. I sakens natur ligger at man har behov for å gjøre dette så raskt som mulig. Selv om en veileder utvikles av fagfolk fra hele verdikjeder og bransjer er det ikke samme krav til forankring som for en standard. For eksempel er det ikke samme krav til lange offentlige høringsrunder. Allikevel kan det ligge bred kompetanse bak kravene i en veileder, og det er fortsatt basert på konsensusprinsippet på samme måte som en standard.

Mange av NEKs veiledere er gratis

Mange veiledere lages på oppdrag fra myndigheter eller andre instanser. Disse veilederne blir i stor grad gjort tilgjengelig gratis. Om man ønsker å ligge i forkant av utviklingen og holde seg faglig oppdatert er disse veilederne kilden til mye informasjon.

Landstrømsforum

Landstrømsforum består av medlemmer som er involvert i norsk skipsfart. Forumet er driftet av NEK og finansiert av NEK og Enova. I Landstrømsforum har man utviklet flere veiledere som tar for seg en del spesifikke fartøy. De internasjonale standardene er ikke alltid detaljerte nok, og selv om det ofte er en ny utgave av en internasjonal standard på gang, er det stor usikkerhet knyttet til når de blir tilgjengelige. Veilederne kan i slike tilfeller fungere som et viktig verktøy for å utfylle de internasjonale standardene. Det er også slik at de internasjonale standardiseringsmiljøet hele tiden er på jakt etter informasjon og gode løsninger. Slik sett kan veiledere også bidra til å påvirke internasjonale standarder.

Disse veilederne fra Landsstrømsforum er gratis:

NEK VL 80-1:2024 – Om standarder

NEK VL 80-2:2021 – Nærskipsfart

NEK VL 80-3:2023 – Landstrøm for havbruksnæringen

NEK VL 80-4:2023 – Landstrøm for fiskerinæringen

NEK VL 80-5:2025 – Hurtigbåter og andre lettbygdefartøy

Last ned NEK VL 80 serien gratis!

Eksplosjonsfarlige områder – Ikke elektriske tennkilder

På oppdrag fra DSB, HAVTIL og Arbeidstilsynet har NEK, sammen med Standard Norge, utviklet en veileder for ikke elektriske tennkilder i eksplosjonsfarlige områder. Arbeidet har foregått i samarbeid med sentrale bransjeaktører og foreligger nå som veilederen NEK SN VL 420E:2024 – Kartlegging og risikovurdering av tennkilder for ikke-elektrisk utstyr.

Last ned NEK SN VL 420E – Ikke-elektriske tennkilder gratis

Gjenbruk og gjenvinning av elbilbatterier

I tiden framover vil det bli ti-tusenvis av elbiler som årlig ikke lenger skal brukes. Dette betyr imidlertid ikke at batteriet er utslitt. Tvert imot vil det i mange tilfeller kunne brukes i andre sammenhenger. Eksempelvis kan elbilbatterier brukes til energilagring i hus og hytter eller kanskje på en byggeplass. Dette krever imidlertid at man tilfredsstiller bestemmelsene i EUs batteridirektiv. Foreløpig finnes det ingen standard som tar seg av behandlingen av brukte elbilbatterier. NEK har derfor fått i oppdrag fra DSB og Miljødirektoratet å utvikle en veileder. NEK VL 21 – Veileder for gjenbruk og gjenvinning av elbilbatterier har skjedd i nært samarbeid med Romerike batterinettverk.

Last ned NEK VL 21:2025 – Veileder for gjenbruk og gjenvinning av brukte elbilbatterier

Driftssikkerhet

Driftssikkerhet er viktig for alle bransjer og sektorer. Det finnes en rekke standarder som er et viktig hjelpemiddel for å lage gode prosesser i et livssyklusperspektiv. På den måten kan man redusere nedetid, sikre drift og ta økonomiske hensyns. Veilederen NEK VL 56:2023 – Driftssikkerhet er utviklet for å gi en oversikt en introduksjon til driftssikkerhet og standarder for fagfeltet.

Last ned NEK VL 56:2023 – Driftssikkerhet gratis

Brenselceller

Brenselceller omdanner hydrogen til elektrisk energi, og kan brukes i mange sammenhenger. Eksempler er framdrift av skip og lastebiler, og strømforsyning. Den store fordelen med bruk av hydrogen er at utslippen ikke påvirker hverken miljø eller klima. NEK har utviklet veilederen NEK VL 105:2024 – Brenselceller. Veilederen gir en nyttig introduksjon til brenselceller og gir samtidig en god oversikt over aktuelle standarder. Alle som er involvert i produksjon, prosjektering eller anskaffelse av brenselceller vil ha glede av NEK VL 105. Den vil også være nyttig for alle som har lyst til å få bedre kjennskap om brenselceller som teknologi.

Last  NEK VL 105:2024 – Brenselceller gratis

 

 

 

 

Tilbake

Hold av datoene – dette skjer høsten 2025!

Nå er det snart sommer og det gleder vi oss til! Likevel ønsker vi å dele noen viktige datoer for høsten 2025. Spennende arrangementer vil komme på løpende bånd og vi vil også invitere til flere gratis webinar. Her er noen av høstens høydepunkt.

Erfaringskonferansen maskin 2025 – 17. september

Årets Erfaringskonferanse går av stapelen på Oslo Kongressenter 17. september og vil ta for seg sentrale temaer som:

  • Maskinforordningen – Hvordan den nye maskinforordningen påvirker regelverk og sikkerhetskrav for maskiner.
  • Praktiske erfaringer ved bygging og ombygging av maskiner
  • Cybersikkerhet – Økende krav til cybersikkerhet i industrielle systemer og hvordan beskytte maskinstyring mot digitale trusler.
  • EN 60204-1 – Oppdateringer i standarden for sikkerhet i elektriske maskinsystemer og beste praksis for implementering.

Her kan du lese mer og melde deg på!

 

Elsikkerhetskonferansen 2025 – 21-22. oktober

Vår tradisjonsrike Elsikkerhetskonferanse avholdes 21-22. oktober på Clarion Hotel Oslo i Bjørvika. Dette blir to spennende og innholdsrike dager i tillegg til en middag på Vaaghals.

I år vil konferansen dekke følgende sentrale temaer:

  • Sikkerhet og motstandsdyktighet i en krevende tid
  • Endringer i Norges energilandskap
  • Innovasjon, fleksibilitet og smarte løsninger
  • Teknologisk kraft og grønn transformasjon

Her kan du lese mer og melde deg på

 

Digital kraftsystemer – 12. november og gratis webinarer

Vi jobber med programmet for seminaret Digitale Kraftsystemer som vil være på Oslo Kongressenter 12. november.

Høsten vil også inneholde mange gratis webinarer – så hold øynene åpne for disse og du vil etter hvert kunne lese mer om dette på nek.no

Se alle våre arrangementer her!

Relaterte artikler

Se alle nyheter

Den nye maskinforordningen – hva betyr den for norske virksomheter?

Dato
19.06.2025

Jeg er komitemedlem - hvorfor er man med i en komite

Dato
18.06.2025

Single Pair Ethernet i strukturert kabling

Dato
16.06.2025

Tilbake

Lynbeskyttelse – ny utgave av NEK 320

Tekst: Arild Kjærnli, kommunikasjonssjef

Noen bygninger trenger beskyttelse mot direkte lynnedslag. Uten slik beskyttelse står både bygg, mennesker og husdyr i fare for skade. Gjennom risikovurdering utført etter NEK 320 vil man vurdere om det er behov for å etablere et system for lynbeskyttelse. Et riktig dimensjonert system tar faren ned til et definert akseptabelt nivå. Standardsamlingen NEK 320:2025 gir metoden for risikostyring og etablering av et system for beskyttelse mot følgene av lynnedslag.

Lyn fra mørk himmel

Det finnes ingen egnede metoder for å forhindre lynnedslag, men konsekvensene av slike nedslag kan reduseres. Et lynnedslag kan utgjøre en fare for menneskeliv, bygninger, innholdet i bygning og ledninger koblet til bygninger. Derfor er det avgjørende å iverksette tiltak for beskyttelse mot konsekvensene av et lynnedslag i eller i nærheten av bygninger. Samtidig må man også beskytte mot følgene av et lynnedslag i eller i nærheten av ledningsnettet. Det gjøres gjennom installasjon av overspenningsvern, jf. kravene i NEK 400.

NEK 320 gir metoder for lynbeskyttelse

NEK 400 er standarden som setter kravene til elektriske lavspenningsanlegg i Norge. Standarden dekker alle generelle sider ved et elanlegg, men henviser til andre spesialiserte standarder for spesielle situasjoner. For beskyttelse mot lynnedslag er det standardsamlingen NEK 320 man henviser til.

NEK 320 ble gitt ut for første gang i 2018, og bygger på den internasjonale standardserien NEK EN IEC 62305 – Protection against lightning. Standardserien har nylig vært igjennom en lang revisjonsprosess. Nå foreligger en oppdatert utgave basert på beste praksis fra globale erfaringer med lynbeskyttelse. NEK 320 består av 4 deler, som tar for seg både risikostyring og tiltak for beskyttelse. De ulike delene i standarden danner en metode for faglig vurdering av behovet for lynbeskyttelse og samsvarende tiltak.

Hvilke farer kan lynnedslag medføre?

I NEK 320 konsentrer man seg om faren for:

  • Elektrisk støt til mennesker som følge av resistiv og induktiv kobling
  • Elektrisk støt til mennesker som følge av direkte lynnedslag i personen
  • Farlig dannelse av kortvarige lysbuer inne i strukturen
  • Overspenninger fra alle typer skader som forårsaker feil i interne systemer

Det er basert på sannsynligheten for disse skadene man bygger beslutningene om omfanget av lynbeskyttelse.

Risikostyring

I alle byggprosjekter er det viktig å foreta en risikovurdering for å kartlegge faren for lynnedslag. Behovet for beskyttelse, de økonomiske fordelene ved å installere beskyttelsestiltak og valg av egnede tiltak bør fastsettes gjennom risikostyring. Ikke alle bygninger må ha beskyttelse mot lynnedslag, men risiko bør kartlegges for å foreta en kvalifisert beslutning.

Gjennom metoden for risikovurdering i NEK 320 kartlegges behovet for beskyttelse og de økonomiske fordelene ved å installere beskyttelsestiltak. I arbeidet med risikovurdering etableres det en øvre akseptabel grense for konsekvensene ved lynnedslag. Valg av egnede tiltak for lynbeskyttelse blir tatt for å holde seg på eller under dette akseptansenivået.

System for lynbeskyttelse

Dersom man ser at det er behov for beskyttelse mot lynnedslag må man etablere et system for lynbeskyttelse. Et slikt system kan bestå av både ekstern og intern beskyttelse.

Ekstern lynbeskyttelse

Hensikten med ekstern beskyttelse er:

  1. a) Fange opp et lynnedslag mot bygningen (ved hjelp av et luftavledersystem)
  2. b) Lede lynstrømmen trygt ned mot bakken (ved hjelp av et nedledernett)
  3. c) Spre lynstrømmen ut i bakken (ved hjelp av et jordingssystem)

Dimensjoneringen av et slikt system må ses i sammenheng med resultat i risikostyringsfasen. Målet med den eksterne delen av systemet for lynbeskyttelse er å redusere risiko slik at den holder seg på eller under akseptansenivået for skader på bygget.

Intern lynbeskyttelse

Ved intern beskyttelse mot lynnedslag vil det primært være å sikre at det ikke oppstår farlige potensialforskjeller, for eksempel ved egnede utjevningsforbindelser. I det interne systemet for lynbeskyttelse er det hensynet til mennesker og husdyr i bygget man konsentrer seg om. Selv om bygningsstrukturen er beskyttet kan det være nødvendig med ytterligere tiltak for å redusere faren for mennesker og husdyr.

Ved å bruke metoden i NEK 320 får man en helhetlig tilnærming til lynbeskyttelse.

Les mer og kjøp NEK 320!
Tilbake

Morten Andersen tildelt sjelden internasjonal utmerkelse fra IECEE

Tekst: Annett Rønning-Moe, kommunikasjonsrådgiver. 

Morten Andersen fra Nemko er tildelt en utmerkelse fra IECEE-sekretariatet – en anerkjennelse som gis til svært få. Utmerkelsen er et tydelig bevis på den respekten han har opparbeidet seg gjennom mangeårig innsats innen både internasjonal standardisering og sertifisering.

Morten Andersen (t.v) mottar prisen fra NEKs styreleder Håkon Rem (t.h).

Morten har vært en sentral bidragsyter i IEC-systemet over lang tid, med spesielt aktiv innsats i NK 108 – Elektroniske bruksapparaters sikkerhet, NK 215 – Sammenkobling av IT-utstyr, samt en rekke arbeidsgrupper i IECEE og IEC TC 108. Han har tidligere blitt tildelt den prestisjetunge IEC 1906 Award, både i 2011 og i 2023. Nå har han altså også mottatt en spesiell utmerkelse fra IECEE-sekretariatet. Det gjør ham til en av de svært få som er anerkjent innen begge hovedområdene i IEC-systemet.

Administrerende direktør i NEK, Leif T. Aanensen, sier:

«Systemet vi representerer er basert på innsats fra næringsliv og forvaltning. Noen av disse legger ned eksepsjonell innsats og blir lagt merke til. Det at Morten har mottatt hele tre priser gjennom karrieren er unikt og høyst uvanlig. Selv om vi i NEK er godt kjent med hans innsats, er det altså det internasjonale miljøet som nok en gang anerkjenner hans sentrale rolle i standardiserings- og sertifiseringsarbeidet».

Utmerkelsen fra IECEE gis bare i helt spesielle tilfeller. At Morten får denne, viser hvordan norsk kompetanse og langsiktig arbeid kan sette spor i det globale fagmiljøet. Det vitner om stor faglig tyngde og et sterkt personlig engasjement.

Vi gratulerer Morten varmt – og takker for den betydelige innsatsen han har lagt ned på vegne av både Norge og det internasjonale standardiseringsfellesskapet.

Relaterte artikler

Se alle nyheter

Den nye maskinforordningen – hva betyr den for norske virksomheter?

Dato
19.06.2025

Jeg er komitemedlem - hvorfor er man med i en komite

Dato
18.06.2025

Single Pair Ethernet i strukturert kabling

Dato
16.06.2025
Tilbake

Veileder for gjenbruk og gjenvinning av elbilbatterier

Tekst: Arild Kjærnli, kommunikasjonssjef og Lars Ihler, faglig ansvarlig batterier

Elbilbatterier skal ifølge EUs batteriforordning enten resirkuleres eller gjenbrukes. Forordningen sier imidlertid ikke mye om prosessen fram til et brukt batteri får nytt liv eller det blir resirkulert. NEK har derfor utviklet en veileder i samarbeid med myndighetene og Romerike Batterinettverk. Veilederen gir en metode for å gjennomføre risikovurdering og testing av elsikkerhet og funksjonell sikkerhet.

I tiden fremover vil tusenvis av elbiler bli vraket, i likhet med andre eldre biler. Håndteringen av elbilene representerer imidlertid en mer kompleks prosess for bilopphuggere og avfallshåndterere. Årsaken ligger i batteriet. Elbilbatteriene bruker litium-ion teknologi, som krever spesiell behandling for å ivareta elsikkerhet.

Litium-ionbatteriet kan gi termisk runway

Et litium-ionbatteri har høy energitetthet og består gjerne av mange celler som er koblet sammen. På den måten får man en høy total spenning som gir rask effekt til akselerasjon og lang rekkevidde. Imidlertid er den høye effekten også forbundet med fare. Den kjemiske sammensetningen og strukturen i cellene i et litium-ion gir en fare for såkalt termisk runaway. Sannsynligheten for at denne tilstanden skal oppstå er svært små, men konsekvensene kan bli store. Termisk runaway er en selvforsterkende brann i en eller flere celler i et batteri, og gir en brann med intens varme (over 1000 grader celsius). Det er ekstremt vanskelig, om ikke umulig, å stoppe en termisk runaway og normalt lar man brannen bare brenne ut i et vannbad eller under et overrislingsanlegg hvis det er tilgjengelig.

Hvordan hindre termisk runway

For å hindre termisk runaway og andre uheldige hendelser har produsentene bygd inn mange sikkerhetsforanstaltninger. Noen er mekaniske som forsterket batterikasse, gunstig plassering i bilen og beskyttelse mot støt. Andre er tekniske som bruk av sensorer, batteriets styringssystem (battery management system – BMS), aktiv kjøling og brannsikre materialer. Termisk runaway er derfor høyst usannsynlig under normale omstendigheter.

Batteriforordningen gir bestemmelsene for gjenbruk

EUs batteriforordning som gradvis trer i kraft fra 2025 setter strenge krav til gjenbruk og gjenvinning av batterier. Samtidig setter man også krav til bruk av resirkulert materiale i nye batterier. Imidlertid er gjenbruk og gjenvinning ikke umiddelbart enkelt å utføre. Normalt er som sagt et elbilbatteri tilnærmet 100% trygt. Når det ikke lengre kan brukes i en elbil oppstår en situasjon som ikke lengre er normal. Bilen kan eksempelvis ha vært i en kollisjon og man kan ikke visuelt bedømme om batteriet har fått en skade. Batteriets BMS blir koblet vekk og med det mister man sikkerhetstiltak som er kontrollert av batteristyringssystemet. For sikker håndtering av batteriene kreves det derfor andre tiltak enn for å sikre mot fare.

Batteriveileder gir metodene for gjenbruk

Batteriforordningen gir bare bestemmelser om hvilke resultater man skal nå, og forteller ingenting om hvordan disse skal oppnås. Bilopphugger, avfallshåndterere og andre som skal behandle de brukte batteriene trenger derfor en veiledning i hvordan man skal behandle batteriene. En slik veileder – NEK VL 21:2025 – har NEK utviklet i samarbeid med Romerike Batterinettverk, Miljødirektoratet og Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB). Ved bruk av veilederen kan man gå ut fra at man handler i samsvar med bestemmelsene i batteriforordningen.

I veiledningen legger man vekt på å sette krav til:

Risikovurdering ved gjenbruk

En foreslått sikkerhetsvurdering for innkommende batterisystem består av en grundig visuell inspeksjon, etterfulgt av en sekvens med temperaturmåling og elektriske tester. Det anbefales også at man går igjennom BMS for å lokalisere eventuelle feil. I de tilfellene BMS ikke er tilgjengelig vil en profesjonell avfallsaktør allerede kunne ha egne verktøy og metoder på plass for å gi nødvendig assistanse til den aktøren som først mottar batteriet. Veilederen gir god veiledning til etablering av disse metodene.

Testing

For å stadfeste tilstanden til det aktuelle batteriet må det gjennomføres tester. Testene har til hensikt å kartlegge batteriets egnethet og for å avdekke feil eller mangler man av sikkerhetsmessige hensyn må ta i betraktning.

Elsikkerhet

For å sikre at batteriet samsvarer med det aktuelle lovverket skal det skrives en samsvarserklæring i forbindelse med vurdering av elsikkerheten i den nye anvendelsen av batteriet. Det skal kunne etableres beskyttelse mot farer som kan oppstå ved direkte eller indirekte kontakt med batteriet. NEK 400 kan legges til grunn for en slik samsvarserklæring.

Kabling og isolasjon er en sentral del av batterisystemet som også skal vurderes. Videre avhenger sikkerhetsvurderingen av demonteringsnivået til primærsystemet, og man opererer gjerne med 3 nivåer:

  • Demontering til cellenivå
  • Demontering til modulnivå
  • Gjenbruk av hele systemet

Veilederen gir krav til sikkerhet for de ulike nivåene, og gjør det enklere å bestemme hvordan man skal behandle batteriet videre.

Batteriveilederen gir metodisk gjennomgang

Ved å følge kravene i veilederen vil man få en metodisk gjennomgang av batteriet slik at man kan vurdere videre bruk eller gjenvinning.

Få veilederen om gjenbruk og gjennvinning gratis!
Tilbake

Den nye ekomloven skjerper kravene: Hva betyr det for prosjekterende og eiere av ekomanlegg? 

Tekst: Sigmund Eng, fagsjef ekom

Fra og med januar 2025 gjelder en ny ekomlov og ekomforskrift i Norge. En av de mest sentrale endringene finnes i den nye ekomlovens § 2-7, som stiller strengere krav til virksomheter som prosjekterer, installerer, vedlikeholder og sammenkobler elektroniske kommunikasjonsnett. Denne paragrafen stiller også tydelige krav til eiere av ekomnett. Men hva innebærer dette i praksis – og hvem blir berørt? 

Den gamle ekomlovens § 2-14 regulerte først og fremst installatører, og fokuserte på tillatelse og kvalifikasjoner for selve utføringen. Den nye lovens § 2-7 introduserer et vesentlig utvidet ansvarsperspektiv.  

På samme måte som den gamle loven, så stiller den nye loven krav om at utførende virksomhet må være kvalifisert, og ha tillatelse fra myndighetene. I praksis så er forvaltningen av denne ordningen delegert til Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom). 

Den nye loven krever at eier av et ekomanlegg benytter godkjente virksomheter – og dokumenterer at nettet er bygget på en faglig forsvarlig måte, og med tilfredsstillende kvalitet. 

Ekomloven gir prosjekterende et skjerpet ansvar 

Et nytt momenti ekomloven er at prosjektering nå eksplisitt omfattes av autorisasjonsplikten. Det betyr at rådgivende ingeniører, konsulenter og prosjekterende virksomheter må være forberedt på nye krav til både tillatelse, kompetanse og dokumentasjonsrutiner. 

For mange rådgivere kan dette innebære behov for: 

  • Tilpasning av kvalitetssystemer og kontrollrutiner. 
  • Ny eller oppdatert opplæring innen relevante standarder (f.eks. NEK 700-serien, NEK EN 50174, EN 50600). 
  • Formell søknad om tillatelse dersom virksomheten faller inn under virkeområdet. 

Dette betyr også at samspill med utførende entreprenører og byggherre vil kreve tydeligere rolleforståelse, og at prosjekterende virksomhet i økende grad må kunne dokumentere at prosjektene er utformet i tråd med krav til kvalitet og faglig forsvarlighet. 

Hva med eiere og oppdragsgivere? 

Eiere og byggherrer får et mer aktivt ansvar. Det er ett eksplitt krav om å benytte virksomheter som har gyldig tillatelse – og kunne dokumentere at kravene i § 2-7 er ivaretatt. 

I praksis betyr dette at: 

  • Anskaffelser og kontrakter må tilpasses de nye kravene. 
  • Det må etableres systemer for kontroll og etterprøving av leverandørens tillatelser og dokumentasjon. 
  • Risikoen ved å bruke ikke-godkjente aktører øker, både juridisk og driftsmessig. 

For eiendomsselskaper, kommuner og større byggherrer vil dette kunne kreve justering av interne rutiner, og kanskje ett behov for veiledning i hvordan man skal oppfylle dokumentasjonsplikten. 

Ekomloven går mot et mer helhetlig systemansvar 

Endringen i lovverket reflekterer en tydelig trend: Myndighetene ønsker å sikre høyere kvalitet, bedre sikkerhet og mer sporbarhet i ekom-infrastruktur – som i stadig større grad utgjør en kritisk del av nasjonal infrastruktur. 

Ved å la ekomloven inkludere prosjektering og legge større ansvar på både virksomheter og eiere, etablerer loven et helhetlig systemansvar for ekomnett – fra planlegging og bygging til drift og vedlikehold. 

Hva skjer videre? 

Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet (DFD) har fått fullmakt til å gi forskrifter som konkretiserer kravene i lovteksten.   

Den nye ekomforskriften kom samtidig med den nye loven, og konkretiserer en del forhold. Blant annet § 1.1 som stiller kvalitetsmessige krav til bygging og dokumentasjon av ekomnett, med henvisning til at kravene er oppfylt dersom relevante standarder eller tilsvarende benyttes.   

Teksten i ekomforskriftens § 1-1 nevner ikke eksplitt standardsamlingen NEK 700, men Nkom henviser til NEK 700 på sine nettsider og i informasjonsblad, som en etablert måte man kan tilfredsstille myndighetenes kvalitetskrav til ekomnett.  

I skrivende stund (mai 2025) er ikke den nye autorisasjonsforskriften klar.  Det er derfor ikke mulig å uttale seg sikkert om innholdet i denne, og hvordan kvalifikasjonskravene utformes.   

I vårt gratis webinar den 6.juni, vil Nkom fortelle om myndighetskravene til prosjekterende – og veien videre for autorisasjonsforskriften.   

 

 

Les mer og meld deg på gratis webinar!
Tilbake

NEKs årsrapport for 2024 er klar

NEKs årsrapport for 2024 er ferdig. Rapporten viser et år med mange utgivelser, nye initiativ og en god bærekraft for organsiasjonen i årene som kommer.

Marius Knutsen/Maritime Cleantech