Erfaringskonferansen maskin 2025
Ønsker du å vite mer om praktiske erfaringer innen bruk av standarder for maskinsikkerhet?
Registrer deg her

Meld deg på vår konferanse 17. september!
Vi håper å se deg på konferansen!

Fagsjef Industri og automatisering, maskinsikkerhet i NEK, sekretær NK44
Trond Salater
Man trenger ikke å være noen ekspert på hverken maskindirektiv eller standarder for å delta på denne konferansen. Men vi ønsker å legge vekt på praktiske erfaringer og «det virkelige liv» ute på maskinanlegg. Her går vi ikke nærmere inn på å forklare – hva er en maskin, og hva er en installasjon.
For de som ikke kjenner godt til standarden NEK EN IEC 60204-1 og regelverket, kan vi anbefale å se følgende videoer fra NEKs Youtube-kanal i forkant av konferansen:
Intro NEK EN IEC 6204-1
Maskin-webinar 2023 (del 1)
Maskin-webinar 2023 (del 2)

TBA
TBA
Overgangen fra maskindirektivet (2006/42/EF) til maskinforordningen (EU) 2023/1230 medfører flere betydelige endringer. Som forordning blir regelverket direkte gjeldende i EUs medlemsland, og vil bidra til større harmonisering på tvers av landegrenser.
I denne presentasjonen får du en oversikt over de viktigste forskjellene mellom dagens direktiv og den kommende forordningen. Maskinforordningen trer i kraft i januar 2027 – noe som betyr at maskiner som nå planlegges og konstrueres må ta høyde for de nye kravene.
Foredraget er særlig relevant for maskineiere, innkjøpere, ingeniører, elektrikere, automatikere og underleverandører – alle som må forstå hvordan endringene vil påvirke både nye prosjekter, samt vedlikehold og ombygging av eksisterende maskiner.

Komiteleder NK 44 – Siemens
Jan Olav Ljosland
Dette innlegget belyser sentrale aspekter ved maskinsikkerhet og elektrisk utstyr for maskiner, med utgangspunkt i NEK EN 60204-1:2018 og andre relevante standarder som forvaltes av komité NK 44 i NEK og TC 44 i IEC.
Standarden NEK EN 60204-1:2018 angir generelle krav til elektrisk utstyr på maskiner – inkludert elektriske, elektroniske og programmerbare elektroniske systemer – og danner et viktig rammeverk for sikker og funksjonell maskindesign.
Innlegget gir en oversikt over kravene og forventningene i standarden, samt hvordan disse bidrar til trygg, effektiv og pålitelig drift i praksis.

JOSTEIN GRAV EL- OG MASKINSIKKERHET
Jostein Ween Grav
Design og bygging av maskiner innebærer en rekke viktige valg – og like mange mulige fallgruver. Hva er de typiske feilene som gjøres underveis i prosessen? Og hva kreves egentlig for å bli en dyktig maskinbygger?
Jostein Ween Grav, sivilingeniør innen elektro og teknisk kybernetikk, deler innsikt basert på lang erfaring med utvikling av store industrimaskiner – både i Norge og internasjonalt.
Han har tidligere vært sjefsingeniør i DSB, med ansvar for elektrisk sikkerhet etter FEL og maskinforskriften. Jostein har ledet komité NK 44 i perioden 2003–2021 og har bidratt til oversettelsen og publiseringen av fjerde, femte og sjette utgave av NEK EN 60204-1. Han har også vært aktiv i NK 64 (NEK 400) og NK 121B («Tavlenormen»).

NK 44 – B.Behner AS
Bjørn Behner
Bjørn Behner jobber til daglig som prosjektleder med ansvar for ombygging av gamle produksjonslinjer, og kommer inn på disse problemstillingene i sitt innlegg. Han er utdannet ingeniør innen automatisering og har lang erfaring fra industri i både inn- og utland. Han foreleser i automatisering og maskinsikkerhet ved Fagskolen i Nord og er også medlem av komité NK44.
Bjørn jobber til daglig som prosjektleder med ansvar for ombygging av gamle produksjonslinjer, og kommer inn på disse problemstillingene i sitt innlegg. Han er utdannet ingeniør innen automatisering og har lang erfaring fra industri i både inn- og utland. Han foreleser i automatisering og maskinsikkerhet ved Fagskolen i Nord og er også medlem av komité NK44.

NK 65 – Omny
Kenneth Titlestad
Kenneth er Chief Commercial Officer i Omny og har et stort engasjement for industriell cybersikkerhet. Han har vært rådgiver i en rekke store prosjekter for selskaper på tvers av sektorer og brenner for å bygge bro mellom forretning og teknologi. Kenneth er også arbeidsgruppeleder for AG1 i NK65, og har lang erfaring med med OT cybersikkerhet fra roller i blant annet i Sopra Steria og Equinor.

Sjefingeniør, Faglig ansvarlig elektro etat, Statens vegvesen
Geir Olaf Nerlien
Statlige aktører som Statens vegvesen foretar betydelige investeringer i samfunnskritiske anlegg. Enten det er snakk om komplette maskiner (kategori 2A) eller delvis ferdigstilte maskiner (kategori 2B), spiller Factory Acceptance Test (FAT) en avgjørende rolle for å sikre både kvalitet og sikkerhet i leveransene.
Hva forventer store anleggseiere av sine leverandører? Er bestillerkompetansen tilstrekkelig? Og hvordan sikrer man en helhetlig tilnærming til risikovurdering i slike prosjekter?
Geir Olaf Nerlien fra Statens vegvesen, og medlem av komité NK 44, deler sine erfaringer og perspektiver i dette foredraget.

TBA
TBA
Begrepene nødstopp, «sikkerhetsbryter», stopp og stoppfunksjon brukes ofte om hverandre – men har ulike funksjoner, krav og konsekvenser. Feil bruk eller tolkning kan få direkte betydning for både personsikkerhet, maskinens funksjon og etterlevelse av regelverket.
I dette foredraget klargjøres forskjellene mellom de vanligste begrepene innen sikkerhetsrelatert styring og avstengning. Hva kreves i henhold til maskinforskriften og standarden NEK EN IEC 60204-1, og hvordan velger man riktig løsning i praksis?
Presentasjonen er særlig relevant for maskinbyggere, automatikere, elektrikere, tekniske rådgivere og andre som jobber med prosjektering, installasjon og drift av maskiner og maskinanlegg.

NK 44 – LTS
Håvard Bondal Line
Vi får et innlegg presentert av Håvard Bondal Line fra LTS og komitemedlem i NK 44. Håvard er elektriker, og har en ingeniørutdanning fra høgskolen i Telemark. Han jobbet med vedlikehold før, men er nå mest opptatt av opplæring og konstruksjon av automatiske anlegg.

Panelsamtale
Foredragsholdere fra konferansen
Foredragsholdere fra konferansen svarer på spørsmål fra publikum, og diskuterer ulike tematikker.

Fagsjef Industri og automatisering, maskinsikkerhet i NEK, sekretær NK44
Trond Salater
Trond Salater takker for deltakelsen, avslutter konferansen og ønsker alle en god tur hjem.
Registrering
- Dato
- 17.09.2025 fra 09:00 til 16:45
- Adresse
- Oslo Kongressenter, Youngs gate 21, 0181 Oslo
- Pris
Rabatt for lærere og studenter – ta kontakt for mer informasjon.
Ved avmelding senere enn 7 dager før arrangementet belastes full avgift. Betalte plasser kan fritt benyttes av andre fra samme firma.