Utredning og analyse
Vi analyserer bransjens utfordringer og muligheter
Om utredning og analyse
Behov og muligheter for et stadig mer elektrifisert og digitalisert samfunn- innenfor alle områder og sektorer, setter vår bransje i en særstilling.
Avdelingen for utredning og analyse jobber tverrfaglig med å forstå og forme utviklingen innen elektroteknikk og elektronisk kommunikasjon.
Fokus er på elektrifisering som en nøkkel til et bærekraftig og digitalisert samfunn.
Målet er å gi innsikt som støtter næringslivet og samfunnet i å ta trygge og fremtidsrettede valg.
Vi bistår aktører med utredning, analyse og utarbeidelse av rapporter for strategi- og beslutningsgrunnlag.
Tilnærming
Vi utarbeider analyser og rapporter med utgangspunkt i sentrale drivere som:
- Politikk og policy
- Samfunn og struktur
- Teknologi og trender
- Natur og klima
Driverne utgjør grunnlaget for våre analyser og gir verdifull innsikt for næringslivet og samfunnet med å gi trygge og fremtidsrettede valg.
Vår elektriske fremtid – Perspektiv 2030 – Innsikt 2024/1
Prosjektets formål har vært å belyse hovedutfordringer knyttet til elsikkerhet fram mot 2030. Samtidig er det vanskelig å se på disse
utfordringene isolert, uten å drøfte tilstøtende problemstillinger. Derfor berøres også problemstillinger som sokner til andre myndigheter enn DSB. Dette er viktig for NEK, siden virksomheten også forvalter standarder innen flere andre myndigheters område.
Det har vært et mål å få en felles forståelse blant prosjekteiere og øvrige interessenter om utfordringsbildet. Selv om prosjektet ser frem mot 2030, er også perspektiver, reguleringer og forventinger mot 2040 hensyntatt i noe grad.
Vår elektriske fremtid – DSB/NEK Elsikkerhetsprosjektet – 1/2016
Formålet med utredningen er å identifisere utfordringer med bruk av elektrisitet som kan oppstå eller forsterkes i perioden frem til 2030. Dette gjøres uten å ta stilling hvem som skal løse utfordringene. Ofte vil håndtering skje i samspill mellom myndigheter og de ulike næringene.
Ansvarsområdene og grenseflatene mellom myndigheter disse er ikke tema i denne utredningen. Tre myndigheter nevnes likevel spesifikt, siden disse samlet sett vil ha det overordnede tilsynsansvar innen de fleste av utfordringene som blir adressert, nemlig DSB, NVE og Ekom.
AMS + HAN, Om å gjøre sanntid måledata tilgjengelig for forbruker, 2015-01-22
Hoveddokument, versjon 2.0
Utredningens mål er å fremlegge anbefaling til fysisk grensesnitt mellom AMS-måler og forbrukerens nettverk (HAN). Forutsetningen for effektiv lokal styring av effekter er at måledata er tilgjengelig i sanntid. Da kan forbrukeren respondere på prissignal i energimarkedet og eventuelle på dynamisk prising av nett-tjenester.
Vedlegg 1 – HAN Personvern, 2018-02-15
– et tillegg til utredningen «AMS + HAN – om å gjøre sanntids måledata tilgjengelig for forbruker»
Som en videreføring av rapporten «AMS – HAN utredning NEK 20150122» har NEK på oppdrag fra NVE utarbeidet beskrivelse og retningslinjer for håndtering av personvern ved bruk av AMS-målerens HAN-port. Denne rapporten er et vedlegg til den opprinnelige utredningen fra 20150122.
Ulike ekspertgrupper som følger med på de internasjonale markedene i IEC, utarbeider White Papers, eller utredninger, innenfor «Strategy and trends for the future». Disse rapportene danner grunnlag for strategiske valg i den internasjonale standardiseringen, men er også meget nyttig lesning for alle som vil holde seg oppdatert om hva som kommer rundt neste sving.
NEK oppfordrer til å ta utredningene nærmere i øyesyn. Vi har valgt å legge henvisningen som link, siden det stadig kommer nye publikasjoner. God lesning!