NEK Årsrapport 2024

Elektrotekniske standarder skaper muligheter

Medlemskap1129
Int. medlemskap617
Aktive komiteer79
Vekst i eksperter7 %

Ord fra styreleder

Å lede i konvergensens tid – styrets rolle og ansvar

Når det sies at ingen kan være “ekspert på alt”, er det ikke bare en klisjé, men et faktum som preger vår tid. Vi vet at de største fremskrittene skjer i samspillet mellom spesialister på tvers av disipliner. Standardiserings-virksomhetene bidrar til at dette samspillet skjer på en effektiv måte. Innen de elektrofaglige disiplinene foregår det meste av arbeidet og koordinering gjennom IECs globale nettverk, som videre forplanter seg til europeisk nivå gjennom CENELEC og til slutt ned på nasjonalt nivå gjennom NEK.

Den sterke vertiale integrasjonen man har av standarder innen de elektrofaglige disiplinene bidrar til effektiv global og regional handel. Myndigheter over hele verden slutter seg til systemet med henvisning til standarder, som fører til at man bygger ned tekniske handelshindre. NEKs og dets komiteers aktive innsats både mot det europeiske og globale nivået sikrer norsk innflytelse på rammevilkårene i den globake konkurransen.

NEK er blant nasjonalkomiteene med kraftigst satsing på den digitale transformasjon.  Innen flere av fagområdene brukes standardene på en helt annen måte enn tidligere. Det er ikke nødvendigvis mennesker som er «brukerne», men det kan være maskiner. Det krever en helt ny digital tilrettelegging gjennom utvikling av standarder og den senere tilretteleggingen av bruken. Et samlebegrep for denne satsingen er SMART-standarder.

I årsmeldingen reflekterer vår administrerende direktør over hvordan teknologisk konvergens gir både enorme muligheter og utfordringer for NEK – og for hele samfunnet. Effektiv bruk av teknologi krever ofte at disse kombineres og sammen skaper nye muligheter.

Vi lever i en virkelighet der teknologi, samfunn og marked smelter sammen med en fart og kompleksitet vi knapt kunne se for oss for få år siden. For en standardiseringsvirksomhet som NEK betyr dette at vi må forstå og støtte samspillet mellom ulike fagmiljøer. Fremtidens løsninger vil ikke oppstå fra silotenking, men fra tverrfaglige lagarbeid – og fra en kultur der ulike perspektiver settes i spill og gis verdi.

Styrets rolle har vært å tilrettelegge for denne utviklingen. Vi har lagt vekt på at organisasjonen må bygge en struktur og en kultur som gjør NEK i stand til å gripe mulighetene som teknologisk konvergens gir, samtidig som vi passer på at kravene til kvalitet og sikkerhet står like sterkt. Dette har blant annet skjedd gjennom målrettet rekruttering, aktivt å invitere inn fagfolk fra nye disipliner, og ved å støtte opp om strategiske initiativer som fremmer samarbeid internt og eksternt.

Et konkret resultat av dette er at vi i dag ser tydelig høyere innovasjonstakt, bedre gjennomføringsevne og økt relevans for våre standarder, både nasjonalt og internasjonalt. Når ledelsen trekker inn ulike team og perspektiver for å løse komplekse utfordringer, styrkes NEKs evne til å levere på sitt samfunnsoppdrag. Dette er ingen selvfølge, det krever kontinuerlig oppfølging og tydelig prioritering fra styret.

Samtidig har vi i styret vært bevisste på vår oppgave som strategiske støttespillere og utfordrere. Tempoet i teknologisk endring tvinger oss til å løfte blikket, og hele tiden spørre hvordan NEK kan skape verdi i skjæringspunktet mellom ny teknologi og etablerte strukturer. Det betyr blant annet å sikre at organisasjonen har handlingsrom til å eksperimentere og utforske, samtidig som vi har et trygt og stabilt grunnlag.

Vi er overbevist om at de store gjennombruddene skjer når ulike kunnskaper, erfaringer og kulturer møtes. Denne innsikten har styret brukt som et fundament for å styre NEK i en retning der tverrfaglighet og innovasjon alltid står på dagsordenen. Dette arbeidet handler ikke bare om struktur, men om kultur – og om å dyrke nysgjerrighet og fellesskap, internt og på tvers av våre faglige nettverk.

Leonardo da Vinci står for mange som selve symbolet på kreativitet og grenseoverskridende tenkning. Som styreleder mener jeg at NEK i dag – i samarbeid med våre partnere og det norske samfunnet – har alle forutsetninger for å videreføre denne arven. Ikke gjennom ett enkelt geni, men ved å bygge sterke, tverrfaglige team og fremme kultur for samarbeid.

Jeg ser med stor forventning og tillit på NEKs videre reise i konvergensens tid. Vår største styrke ligger i evnen til å være åpne, lærende og bygge fellesskap – både internt og i samfunnets tjeneste.

Teknologisk konvergens – vår vei mot fremtiden

Styreleder har påpekt hvor avgjørende det er å tenke tverrfaglig og bygge kultur for samspill. La meg utdype hvordan denne innsikten folder seg ut i NEKs daglige arbeid – og hvorfor jeg mener teknologisk konvergens er nøkkelen til vår videre suksess.

Historien om Leonardo da Vinci minner oss om en tid da det var mulig for ett menneske å beherske nær sagt hele datidens kunnskapsunivers. I dag er det utenkelig – teknologiene har mange ganger vår kompleksitet, og dyp spesialisering er nødvendig. Likevel ser vi nå at den virkelige innovasjonen finner sted i skjæringspunktene: der ulike fagfelt ikke bare berører hverandre, men smelter sammen.

Teknologisk konvergens handler om mer enn å kombinere teknologi – det handler om nye måter å tenke på, nye arbeidsmetoder, og om å se helhet fremfor detaljer. Fra selvkjørende biler til smarte strømnett og helseteknologi – de mest framsynte løsningene i dag oppstår når disipliner forenes og nye idérom åpnes. Suksessen avhenger av å sette sammen team med ulik bakgrunn, erfaring og blikk for muligheter. Der vi tidligere kunne klare oss med eksperter innen ett felt, er det nå summen av vårt mangfold som gir oss fortrinn.

For NEK har dette betydd endring – og forbedring – i alt fra rekruttering til prosjektarbeid og utviklingen av nye standarder. Når vi henter inn ressurspersoner fra ulike deler av samfunnet og næringslivet, øker evnen til å løse komplekse utfordringer og gripe nye muligheter. Våre beste resultater har ofte kommet i nettopp slike sammensatte arbeidsgrupper, der erfaring, ekspertise og nysgjerrighet utfyller hverandre.

Standardene våre fungerer som katalysatorer for denne konvergensen. De åpner for effektiv integrasjon av teknologi, sikrer sikkerhet, kvalitet og fremmer raskere innføring av nye løsninger. Men for å lykkes, må vi kontinuerlig fornye oss. Konvergens skjer i høyt tempo – derfor må også standardiseringsarbeidet bli mer smidig, fleksibelt og i takt med tiden.

Det nytter ikke å lete etter alle svar i eget kunnskapsregister. Vi må være nysgjerrig på andres innspill – enten det kommer fra kollegaer, andre fagmiljøer eller internasjonale partnere. Min oppfordring til alle i NEKs nettverk er derfor å aldri være redd for å søke nye perspektiver eller utvide sitt nettverk – det er her innovasjonen får feste.

Leonardo-symbolikken inspirerer oss, men dagens innovasjoner skjer i fellesskap. Vi i NEK vil fortsette å bygge broer mellom fag, sektorer og land – slik at våre standarder kan støtte en bærekraftig, sikker og fremtidsrettet teknologiutvikling for hele samfunnet.

Som styreleder er inne på i sin artikkel er NEK del av et stort globalt fellesskap, som både har forgreninger regional og til de enkelte medlemsland. Norge som nasjon er tjent med solide globale institusjoner som bidrar til felles spilleregler. Dersom ens produkt, system eller tjeneste er i tråd med standardene som er utviklet i dette fellesskapet, gir dette markedsadgang. Videre er riskoen liten for at man får trøbbel med lokale myndigheter. NEK har vært medlem i IEC siden 1912, som gjennom årene har gitt oss et springbrett for eksport og til import av varer som oppfyller krav til helse, miljø og sikkerhet.

NEK har som styreleder påpeker, stått i fremste rekke når det gjelder digitalisering. Vi ønsker at de norske brukerne av standarder skal ha tilgang til det aller beste i arbeidet med effekt bruk av standardene. Arbeidet med digitalisering forventes å fylle mye av tiden vår i de kommende årene.

Generelt

Det har vært nok et vellykket år for NEK: Virksomheten når ut til stadig flere, komiteene og forumene har vokst, flere tar i bruk standardene og økonomien er god.

Virksomheten har imidlertid lagt ned betydelig innsats i å være godt forberedt på og håndtere nye utfordringer. En utfordring som også opptok virksomhetens oppmerksomhet, var rettsprosessen beskrevet i punkt 1.2.

Utfordring mot NEKs forretningsmodell

I styrets årsberetning for 2023 ble det orientert om trusselen en rettsprosess i European Court of Justice (ECJ) kunne ha for NEKs virksomhet. Saken dreide seg om hvorvidt EU-kommisjonen har plikt til å gi gratis innsyn i enkelte standarder. ECJ slo fast at kommisjonen hadde plikt til å gi innsyn i enkelte harmoniserte standarder. Det juridiske grunnlaget for dommen var direktiv 1049/2001 som krever offentlighetens innsyn i kommisjonens saksdokumenter. Selv om dette direktivet ikke omfattes av EØS-avtalen, får dommen likevel konsekvenser for Norge.

Saken har vakt betydelig bekymring blant alle de europeiske standardiseringsorganisasjonene fordi salg av standarder har vært et viktig inntektsgrunnlag. Frykten er at økt innsyn kan erstatte kjøp av standarder, noe som kan føre til et betydelig inntektstap. Bekymringen har ikke vært mindre hos NEK, hvor salg av standarder utgjør omtrent 60 % av totalinntektene.

Selv om dommen krever at kommisjonen skal gi innsyn, kan ikke standardene brukes uten restriksjoner. Standardiseringsorganisasjonene har fortsatt opphavsrett til disse. Etter at dommen ble kjent, har CEN/CENELEC samarbeidet med kommisjonen om å tilrettelegge for innsynet dommen krever.

NEK arbeider med å diversifisere sine inntektsstrømmer slik at man redusere avhengigheten av direkte salg av standarder. Prosessen med å få det til har for lengst startet, blant annet ved at det er økt innslag av prosjektinntekter og inntekter fra konferansevirksomheten. Som en del av diversifiseringen inngår også en overgang fra stykksalg av standarder til en økning i tjenester og verdiøkende elementer.

Overgang fra stykksalg av standarder til tjenester og verdiøkende elementer har også vært en viktig drivkraft i NEKs tunge engasjement i IECs digitaliseringsprosess. Denne omtales senere.

Ny slagkraftig organisasjon

Som en konsekvens av virksomhetens størrelse og planlagte vekst de kommende årene, ble det behov for justeringer i virksomhetens organisering. Arbeidet med ny organisering pågikk i 2023, men hvor ny organisasjon ble iverksatt med virkning fra årsskiftet 2023/2024. NEK ble da organisert i følgende enheter:

  • Standardutvikling
  • Forretningsutvikling
  • Kommunikasjon
  • Horisontale tjenester

De tre første enhetene fikk egne enhetsledere, mens medarbeiderne i horisontale tjenester ledes av adm. direktør. Standardutvikling har ansvaret for de tradisjonelle oppgavene til NEK og står for drift av komitestrukturen. Horisontale tjenester ivaretar økonomi, IT, HR samt analyse og utredning. Forretningsutvikling er spesielt rettet inn mot brukerkontakt, til å stimulere til økt bruk av ferdige standarder og kombinere disse i tråd med behovene. Kommunikasjon har ansvar for informasjonstiltakene, samt salgsaktivitetene til NEK.

Til tross for inndeling i enheter organiseres mye av arbeidet i team, sammensatt av tverrfaglig kompetanse. Nylig gjennomført arbeidsmiljøundersøkelse viste at de ansatte er godt tilfredse med endringen. Høy grad av tilfredshet er viktig bidrag til å sikre god måloppnåelse.

NEK som aktør

Elektrifisering trekkes ofte frem som del av løsningen i den «grønne politikken». For å skape realistisk og bærekraftig politikk, må man finne effektive løsninger som er anerkjent og kan gjenbrukes. Standardisering er kjernen her: det er velprøvde løsninger på komplekse problemer, utarbeidet i et internasjonalt faglig fellesskap, og som kan benyttes et ubestemt antall ganger.

NEKs virksomhet er avgjørende for å bringe inn effektivitet i det grønne skiftet. Elektrisitet som energibærer viser sin fortreffelighet på stadig flere områder, da den er enkel å transportere, omforme, distribuere og kan brukes innen alle sektorer. Nye bruksområder for elektrisk energi utvikles kontinuerlig, og den trekkes frem som en mulig erstatning for flere tradisjonelle fossile drivlinjer.

NEKs rolle som forvalter av standarder innen ekom er også viktig for den digitale transformasjonen. Standardene bidrar ikke bare til modernisering av berørte sektorer, men er essensielle for effektiv digital samhandling. For at systemene skal sameksistere effektivt, er det nødvendig med felles strukturer, modeller, protokoller og infrastrukturanvisninger.

Med dagens fokus på bærekraftige løsninger, ser NEK en økende interesse for grønne teknologier som solenergi, vindkraft og batterilagringssystemer. NEK er aktivt involvert i utviklingen av standarder som støtter disse teknologiene, noe som bidrar til å fremme innovasjon og sikre at nye løsninger er pålitelige og trygge. Dette arbeidet er avgjørende for å nå nasjonale og internasjonale klimamål, og NEK fremstår som en viktig aktør i disse prosessene.

Generelt om rapporteringsåret

NEK som arenabygger

Generelt

NEKs komiteer og forum har opplevd en betydelig vekst i antall deltakere. De siste ti årene har det vært en jevn vekst på 5-10% årlig (netto). Det er betydelig høyere vekst enn andre medlemsorganisasjoner i IEC og CENELEC. Veksten i nettverket indikerer at komiteenes arbeid anses som relevant både for næringslivet og forvaltningen. NEK tror deler av forklaringer er at nettverket effektivt bidrar til å belyse aktuelle problemstillinger og at innsatsen som legges ned resulterer i gode løsninger.

Komiteene

Virksomheten er tilfreds med en netto økning på 72 komitemedlemskap i rapporteringsåret. Dette viderefører den vedvarende veksten i nettverket, slik tabellen under viser:

År  2019  2020  2021  2022  2023  2024 
Netto vekst 105 71 69 100 62 72

Veksten i komiteene, som har vært vedvarende siden 2012, har over flere år vist sterk korrelasjon med fagområdene administrasjonen setter inn ressurser på. Dersom NEKs fagpersonell identifiseres tidsaktuelle problemstillinger som søkes løst i en komite, har det sterk tiltrekning på nye og eksisterende medlemmer.

Utviklingen viser at komitédeltakelse er relevant for et økende antall aktører innen næringsliv og forvaltning. Organisasjonen har evnet å identifisere behov i ulike sektorer, prioritert, tydeliggjort sin rolle og handlingsrom, samlet relevante parter og oppnådd resultater. Det bidrar til å bygge tillit til virksomheten og kan tjene som eksempler for andre sektorer med lignende utfordringer.

Komitemedlemmene har flere ganger bekrefter at deres primære begrunnelser for deltakelse i komiteene er utvikling av egen kompetanse, tilgang til nettverk og muligheten til å påvirke standardene. Standardene har økt i betydning i samfunnet, både gjennom myndighetenes praksis med henvisning til dem, som løsningsforslag og som en del av kontraktsretten. Standardene fungerer som et felles grunnlag for samarbeid som alle kan enes om.

De norske komitemedlemmenes deltakelse i internasjonale arbeidsgrupper økte også i 2024. Ved inngangen til året var det henholdsvis 479 deltakere i IECs arbeidsgrupper og 83 i CENELEC, ved utgangen av 2024 var dette økt til 533 i IECs arbeidsgrupper og 84 i CENELECs arbeidsgrupper. Det tilsvarer en samlet vekst på over 9% i rapporteringsåret.

Av tallene fremgår det at 86% av de internasjonale vervene er tilknyttet IECs arbeidsgrupper og kun 14% mot CENELECs  arbeidsgrupper. Med en stadig sterkere europeisk regulering er betydningen av arbeidet i CEENELEC blitt viktigere. Den svake deltakelsen på europeisk nivå må holdes under oppsikt, men ser også fordelingen som et uttrykk for næringslivets prioriteringer.

Forumene

NEKs arbeid med forumene har fortsatt gjennom rapporteringsåret. Landstrømsforum, som har vært aktivt siden 2017, har videreført sine aktiviteter i 2024. Forumet har i hele perioden mottatt økonomisk støtte fra Enova. I 2024 førte dialogen mellom partene til en fornyet rammeavtale, som ble undertegnet i januar 2025. Den avtalen har en varighet på fem år.

Eltransportforum har fortsatt sin positive utvikling. Avtalen med NAF, som har medført at de stiller forumsleder, er videreført. Forumet har også blitt styrket gjennom sekretariatstjenester og innleie av konsulentbistand. NEK er tilfreds med denne utviklingen og anerkjenner betydningen av forumets koordinerende rolle i den videre elektrifiseringen av transportsektoren.

NEK har arbeidet videre med Havvindforum. Det har vært dialog med komiteene som anses å ha relevante standarder innen dette området. Dette arbeidet bidrar til å identifisere relevante standarder for den kommende utbyggingen av havvind på norsk sokkel. Forumet vil i første omgang er etablert for koordinering mellom berørte komiteer, men hvor man på sikt vil vurdere å åpne for eksterne deltakere.

Sikre norsk innflytelse og konkurransekraft

NEK når flere grupper gjennom sitt kommunikasjonsarbeid. Forståelsen av standardenes betydning for å oppnå markedstilgang er essensiell for suksess. Derfor jobber NEK kontinuerlig med å engasjere produktutviklere innen sitt område. Offentlig regulering og standarder i det indre marked gjør at virksomheter må være konforme med standardene for å lykkes.

Standardene hjelper norsk næringsliv å tilpasse produktene etter myndighetenes krav til helse, miljø og sikkerhet, samt funksjonelle krav. De er viktige for å møte internasjonale krav og gir trygghet der offentlige reguleringer mangler. Standarder er dermed avgjørende for internasjonal handel.

Manglende samsvar med standardene og mangel på sertifikater kan skape utfordringer. NEK har brukt tid på å informere markedsaktører om viktigheten av relevante standarder for et velfungerende marked og bærekraftig vekst.

Det er ikke intuitivt for alle å forstå betydningen av standarder, derfor er det viktig at NEK viderefører informasjonsarbeid mot relevante miljøer. Gjennom nettverksutvikling mot næringsliv og forvaltning kan denne innsikten nå flere.

Norsk næringsliv bør benytte muligheten til innflytelse på egne rammebetingelser, spesielt i et land som ikke er medlem av handelsblokken med våre viktigste handelspartnere. NEKs nettverk har nemlig fullverdig innflytelse i europeisk standardisering, selv om vi ikke er medlem i EU.

NEK som partner

Standarder har mange viktige funksjoner, inkludert å beskrive effektive løsninger. Ofte vil det være behov for å benytte flere standarder. For eksempel kan myndighetene ønske å finne hvilke standarder de kan referere til i regelverket, eller innkjøpere av varer, systemer og tjenester kan ønske å benytte relevante standarder ved anskaffelse.

Det kan imidlertid være utfordrende å finne frem til relevante standarder i den omfattende porteføljen. Gjennom gode tekniske løsninger, tilrettelegging og samarbeid kan NEK bidra til å gjøre porteføljen mer tilgjengelig. Det legges vekt på at NEK skal identifisere og forstå behovene, samt være i stand til å levere i henhold til disse forventningene.

Virksomheten evne til å identifisere og prioritere nye områder er også styrket ved at det er rekruttert utredningskompetanse. Nek mener det også legger til rette for styrket samarbeidet med næringsliv og forvaltningen, samt bidrar til at NEK kan sette dagsorden.

Riktig standard – til enhver tid

NEK er selv midt i en digital transformasjon. Denne skjer i flere utviklingstrinn, hvor hvert trinn innebærer effektivisering i oppgaveløsningen. Transformasjonen er viktig for at NEK kan støtte andre sektorer i deres egne digitale transformasjon. Det er avgjørende å forstå hva en digital transformasjon innebærer og hvor omfattende den må være for å kunne fungere som en pålitelig partner i slike prosesser. NEKs egen prosess vil ikke bare øke forståelsen, men også bygge tillit til at virksomheten har betydelig kompetanse å tilby.

NEK skal være blant de første til å ta i bruk nye og effektive digitale løsninger, både de som tilbys av IEC og CENELEC, samt løsninger tilgjengelige i markedet generelt.

Konseptet med «smart standard» er et fokusområde som er viet mye oppmerksomhet. Smart standardisering vil påvirke både utvikling og anvendelse av standarder i fremtiden. Medlemmer av styret og administrasjonen deltar aktivt i IECs arbeid med dette konseptet.

Ved å delta aktivt i utviklingsarbeidet og være blant de første til å ta i bruk slike standarder, kan NEK bidra med verdifulle innsikter til industriens digitale transformasjon.

NEK markerer seg

Generelt

NEK har fått til en vesentlig oppskalering av kommunikasjonen mot aktuelle målgrupper de senere årene. Kombinasjonen av seminarer, fagartikler, nyhetsbrev samt aktivt bruk av utvalgte sosiale medier har gitt resultater.

Nyhetsbrev

Utvikling i abonnenter på NEKs nyhetsbrev har vært en viktig indikator på hvor bredt virksomheten når ut med sine generelle informasjonsaktiviteter. Ved utløpet av 2024 var det rundt 7.300 abonnenter på NEKs nyhetsbrev, som var en pen oppgang fra tidligere år. Tabellen under viser utviklingen de siste årene:

År  2022  2023  2024 
Antall 5.500 6.700 7.300

Nyhetsbrevene er en viktig kanal for å skape regularitet i kontakten med virksomhetens målgrupper. I en travel hverdag gir nyhetsbrevet leserne mulighetene til å få med seg overskrifter og en del ingresstekst. De som ønsker dypere innsikt vil kunne klikke seg videre.

Youtube

NEK har utviklet og drifter sin egen Youtube-kanal. Innholdet til kanalen produseres i NEKs eget studio, delvis i forbindelse med konferanser, seminarer, webinarer og delvis ved direkte opptak i studio. Det var rundt 1.400 abonnenter på den aktuelle kanalen ved utløpet av 2024.

LinkedIn

Ved utgangen av 2024 passerte NEK 6.900 følgere på LinkedIn. Dette viser næringslivets interesse for NEKs arbeid. Både nyhetsbrev og poster på LinkedIn har som formål å skape oppmerksomhet om virksomheten og arbeidet komiteene gjør.

Konferanser, seminarer og webinarer

Det ble gjennomførte 17 arrangement i 2024, med rundt 8.800 påmeldte. Dette er noe lavere tall enn 2023 og 2022, men likevel et betydelig publikum.

Om styrets arbeid

Generelt

Styret hadde fire digitale og fire fysiske møter i 2024. De digitale styremøtene var avgrenset til to timer, mens de fysiske møtene hadde varighet inntil en hel arbeidsdag. Det ble også gjennomført to møter i Representantskapet, herunder også årsmøte i mai.

Noen viktige saker i 2024, i tillegg til økonomi, løpende oppgaver, oppstart av standardiseringsprosjekter og godkjennelse av standarder, har vært:

  • Anke etter klagebehandling
  • NEKs deltakelse i IECs White Label Solution
  • Behandling og fastsettelse av langsiktig økonomisk plan 2024-2029
  • Standarder, markedskontroll og eksport
  • Deltakelse i IEC Global Impact Fund
  • Dommen i ECJ om “free access to standard”
  • Avslutning av eierskap i produksjonssystemet Sarepta
  • Retningslinjer for valgkomite

Styret har et godt samarbeid med administrasjonen. Styret er tilfreds med administrasjonens saksforberedelser og saksdokumenter, noe som gjør styrets saksbehandling effektiv.

Styrets sammensetning

Styret bestod i rapporteringsåret av:

  • Håkon Rem              Styreleder       Nemko
  • Jon Eirik Holst         Nestleder        DSB
  • Ove Guttormsen      Styremedlem  NHO Elektro
  • Kristin Reitan           Styremedlem  Fornybar Norge
  • Tor Bringsverd         Styremedlem  Nkom
  • Ingar Steinsvik         Styremedlem  Statnett/Hydro
  • Anders Sivertsgård Styremedlem  NVE
  • Trond Salater           Styremedlem  Ansattes representant

Arve Ryen (Norsk Industri) 1. varamedlem, Morten W. Hansen (Statens vegvesen) var 2. varamedlem og Stig Fretheim (REN) var 3. vara. Varamedlemmer møter i styremøtene og har møte- og talerett. NEKs styre hadde åtte faste medlemmer, syv menn og en kvinne.

Adm. direktør Leif T. Aanensen har hatt møteplikt og talerett, uten stemmerett.

Samarbeid

Forholdet til myndighetene

NEK har i 2024 hatt omfattende kontakt med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Statens vegvesen (SVV) og Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom). Denne kontakten har skjedd gjennom disse myndighetenes deltakelse i NEKs styrende organer, deltakelse i komiteer samt direkte kontakt ved konkrete behov.

NEK har videreført sitt samarbeid med Statens vegvesen der disse har opprettholdt henvisning til standarder i sitt regelverk. I rapporteringsåret ble omfanget utvidet ved at SVV også tillot at NEKs komité overtok forvaltningen av veiledere. NEK har også hatt regelmessig kontakt med Havindustritilsynet, primært gjennom deres deltakelse i relevant normkomité.

NEK mottok i 2024 et offentlig tilskudd på MNOK 5,16 fra DSB, som er underlagt Justis- og politidepartementet. Tildelingen er ment å dekke NEKs arbeid for DSB, med utdyping av oppgaver spesifisert i DSBs tildelingsbrev til NEK.

Standardisering innen det elektrotekniske området fokuserer på å tilrettelegge for markedsadgang ved å fjerne tekniske handelshindre. I tillegg bidrar standardene til at industrien kan oppfylle myndighetenes krav til helse, miljø og sikkerhet i produkter og systemer.

NEK er høringsinstans i saker som gjelder tekniske handelshindringer (TBT) innenfor standardiserings- og sertifiseringsområdet. Gjennom NEKs deltakelse i CENELEC Technical Board (BT) har vi direkte kontakt med EFTA-sekretariatet og EU-kommisjonen. Standarder har blitt et viktig henvisningsgrunnlag etter hvert som offentlige forskrifter i elektroteknisk sektor i EØS-landene, inkludert Norge, er gjort mer overordnede og generelle. Denne prosessen og praksisen fortsetter.

Forholdet til andre

Forholdet til de øvrige norske standardiseringsorganisasjonene

NEK videreførte det gode samarbeidet med Standard Norge (SN) og Nasjonal kommunikasjons-myndighet (Nkom). NEK er tilfreds med utviklingen og vil bidra til at det gode samarbeidet videreføres i kommende år.

Standard Online AS

NEKs aksjeeierpost i Standard Online AS (SO) er formelt registrert under NEKs Fond. NEK eier 20% av aksjene i selskapet. Utviklingen i driftsinntektene, driftsresultat og royalties til NEK kommer frem av tabellen nedenfor (alle tall er i MNOK).

  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024 
Driftsinntekter 112,6 125,7 133,2 142,8 151,5 157,3 168,5 209,9 232,0 257,3
Driftsresultat 2,3 6,4 6,3 4,9 5,7 6,7 11,5 10,6 11,8 6,0
Resultat etter finans 0,9 5,2 5,6 4,1 5,0 7,8 11,6 10,4 13,2 6,9
Royalties til NEK 8,8 9,7 11,6 14,8 14,9 14,7 16,7 22,5 23,9 29,0

Standard online leverer stadig bedre resultater og høyere royalties til NEK, slik tabellen viser. Styret bestod i 2024 av styreleder Jacob Mehus (SN), nestleder Leif T. Aanensen (NEK) og to eksterne styremedlemmer. Ytterlig et eksternt styremedlem ble valgt inn i mars 2024.

Nordisk samarbeid

Det gode nordiske samarbeidet ble videreført i 2024. I rapporteringsåret ble det avhold fysiske møter i Stockholm og i forbindelse med IEC GM i Edinburgh. Blant temaene som drøftes i disse møtene er felles nordisk stemmegiving i IEC og CENELEC, nordisk representasjon i styrende organer, nasjonale aktiviteter og nordisk «young proffesionals». Møtene avdekket et fortsatt behov for koordinering mellom de nordiske landene.

Genève-alliansen (Genève Alliance)

Dette er en uformell, men viktig samling av europeiske standardiseringsorganisasjoner som særlig vektlegger det internasjonale og industrielt drevne elektrotekniske standardiseringsarbeidet. Medlemmene er de ni selvstendige elektrotekniske organisasjoner fra Tyskland, Sveits, Østerrike, Italia, Nederland, Belgia, Finland, Sverige og Norge, samt sympatisører med felles synspunkter og interesser fra sammensluttede nasjoner som Polen og Frankrike. Alliansen har vært et viktig forum for å koordinere innflytelsen fra de elektrotekniske standardiseringsvirksomhetene i Europa. Norge deltar aktivt i alliansens arbeid.

IEC og CENELEC

Generelt

Medlemskapet i IEC og CENELEC følges opp på flere måter, herunder også deltakelse i organisasjonenes styrende organer. Styret er representert under IEC GM, mens administrasjonen i tråd med tidligere års praksis har representert NEK under CENELECs generalforsamling.

IEC GM

IECs GM i 2024 ble holdt i Edinburgh i Storbritannia. Det var meget positivt med et fullverdig fysisk arrangement etter at GM i 2023 ble konvertert til digitalt på grunn av krigen på Gaza.

NEK stilte denne gangen med kandidat til IECs styre, ved Håkon Rem. Han ble valgt inn og vil ha dette vervet i første omgang for 3 år. Dette er en meget viktig posisjon for NEK å sitte i, spesielt gitt rollen som pådriver i den digitale utviklingen.

Generalforsamlingen behandlet vedtektsbestemte saker som regnskap, budsjett og valg til styrende organer.
Styreleder og adm. direktør utgjorde den norske delegasjonen til IEC GM.

Europeisk standardisering – CENELEC

Standardiseringsforordning av 11. september 2012, «1025/2012-forordningen» påvirker hvordan NEK kan drive sin virksomhet. Forordningen er nå inkorporert i norsk lov og må derfor legges til grunn. Det legges stor vekt på standardiseringens betydning når det gjelder å skape konkurransekraft for bedriftene gjennom å sikre fri flyt for produkter og tjenester. Forordningen anerkjenner de europeiske standardiseringsorganisasjonenes viktighet og betydning for at politiske mål skal oppnås.

CENELECs 65. generalforsamling ble avholdt i Nederland. NEK var representert ved adm. direktør og nestleder. Generalforsamlingen behandlet i hovedsak de vedtektsbestemte sakene som valg av styre samt godkjenning av regnskap for 2024 og budsjett for 2025.

Administrasjonen

Arbeidsmiljø

I 2024 var det totale sykefraværet på 2,1%, hvorav egenmeldingene utgjorde 0,6%. Tabellen under viser utviklingen i sykefravær seneste år:

Årstall  2015  2016  2017  2018  2019  2020  2021  2022  2023  2024 
Sykefravær  2,5%  4,2%  1,1%  4,2%  0,6%  0,3%  1,9%  3,0%  3,3%  2,1% 

NEK opplever å ha et godt arbeidsmiljø og man er ikke kjent med arbeidsrelatert fravær i 2024.

Likestilling

NEK hadde ved utløpet av året 20 fast ansatte medarbeidere, 5 kvinner og 15 menn. I tillegg er to konsulenter innleid i funksjoner som ligger tett på type oppgaver som faste ansatte arbeider med.
Selskapets ledelse foretar en løpende vurdering av behovet for likestillingstiltak. Ledelsen har arbeidet med å balansere kjønnsbalansen blant de ansatte.

Forsknings- og utviklingsaktiviteter

NEK har for tiden ingen pågående eksterne forsknings- eller utviklingsaktiviteter.

Ytre miljø

NEK driver ingen virksomhet som har direkte negativ påvirkning på det ytre miljø, og har ingen andre utslipp enn det som følger av vanlig kontorvirksomhet. NEK bidrar derimot til miljøvern gjennom deltagelse i utvikling av relevante internasjonale standarder. Virksomheten er bevisst at reisevirksomheten, både for egne ansatte og komitemedlemmer gir et karbonavtrykk. Et virkemiddel for å redusere dette er bruk av digitale møter.

Personale

I figuren under fremgår organiseringen av NEK, hvilke hovedaktiviteter som sorterer under hver av enhetene og personell som inngikk ved utgangen av 2024:

Det ble foretatt tre nyrekrutteringer i 2024, men virksomheten mistet samtidig to ansatte.

 

Nettverkssvitsj og ethernetkabler, datasenterkonsept. Ekom, kabler, system

Nøkkeltallene

NEK har også hatt flott økonomisk utvikling i 2024. Driftsinntektene og finansinntektene er høyere og driftskostnadene er lavere enn budsjettert. Dermed ender man opp med et solid driftsresultat og resultat etter finans.

Etter at ny organisasjon kom på plass fra 1. januar 2024, ble de gamle faggruppene erstattet av de tidligere nevnte enhetene: horisontale tjenester, standardisering, forretningsutvikling og kommunikasjon.

Styret mener at de gode resultatene påvirkes av den sterke involvering mot brukermiljøene og at den tunge satsingen på informasjonsarbeid har båret frukter.

Nøkkeltallene under vises i MNOK:

Post Resultat Budsjett Avvik
Salgsinntekt 39,99 38,00 1,99
Andre driftsinntekter 10,69 10,71 -0,02
Sum driftsinntekter 50,68 48,71 1,97
Personalkostnader 26,44 28,95 -2,51
Andre driftskostnader 17,44 20,41 -2,97
Sum driftskostnader 43,88 49,36 -5,48
Driftsresultat 6,80 -0,65 7,45
Finansresultat 5,45 2,50 2,95
Resultat i perioden 12,25 1,85 10,40

Driftsinntekter

 Salgsinntekter

Salgstallene (i MNOK) fordeler seg som følger på NEKs distributører:

Aktør Resultat Budsjett Avvik
NHO Elektro 4,52 3,00 1,52
Fornybar Norge 0 1,00 -1,00
Royalty SO 29,03 28,00 1,03
Royalty IEC 1,96 2,00 -0,04

Driftsinntektene endte på i underkant av MNOK 50,7. Tilsvarende tall for 2023 og 2022 er henholdsvis MNOK 44,9 og MNOK 53,0. Styret er godt fornøyd med førstnevnte tall, sett i lys av at det var lansering av NEK 399, NEK 400 og flere andre sentrale publikasjoner i 2022.

Standard Online idriftsatte ny nettbutikk ultimo 2023. Det medførte dessverre en rekke tekniske utfordringer i 2024, som også påvirket salgsinntektene. Det har også vært en del forsinkelser, mangelfull informasjon og korreksjoner på salgsstatistikkene til NEK.

Totalen for året endte likevel på MNOK 29,03 som er MNOK 1,03 over budsjett og MNOK 5,16 høyere enn fjoråret.

Salg til NHO Elektro endte MNOK 1,52 over budsjett, mens salg til Fornybar Norge var 0,- som er MNOK 1,00 under budsjett. Royalties fra IEC endte omtrent på budsjett.

Nærmere om publikasjoner

Flere viktige publikasjoner ble lansert i rapporteringsåret, blant disse vil administrasjonen trekker frem nye utgaver av NEK 700-serien som omhandler ekom-nett. Videre er det ønskelig å trekke frem NEK 801, som omhandler elinstallasjoner og utstyr i mobile enheter for forsvar og beredskap. Dette er en ren nasjonal standard og ble lansert for første gang i 2024.

Nærmere om seminarer

Seminarinntektene for året er på MNOK 4,48 og det er MNOK 0,48 over budsjett. Disse Inntektene kommer fra følgende hybride arrangement:

  • «Batteri- og energilagringsseminar 2024»
  • «Maritim konferanse 2024»
  • «NEKs Samferdselskonferanse – Elektro i veginfrastruktur 2024»
  • «Soldagen 2024»
  • «Teknisk dokumentasjon»
  • «Ekomkonferansen 2024»
  • «Erfaringskonferansen NEK 400»

«Høyspenningskonferansen 2024» ble flyttet til 2025 på grunn av lav påmelding, mens «Fremtidskonferansen 2024» ble avlyst.

I tillegg til ovennevnte har NEK hatt en rekke gratis-webinarene:

  • «Strukturering av anlegg og referansebetingelser 2024»
  • «Digitale tvillinger i smarte bygg 2024»
  • «Trygg lading av elbil»
  • «Trygg lading av elbil – del 2»
  • «NEK 700:2024» med NKOM, NEK og NHO Elektro
  • «Lansering NK/SN VL 420E:2024»
  • «Lansering NEK968:2024»
  • «Lansering NEK439:2024»
  • «NEK 488 og Solenergiklyngen»
  • «NEK 703 webinar 2024»
  • «Lansering NEK 801 2024»

Et høyt innslag av gratis seminarer er i tråd med føringene styret la til grunn i budsjettprosessen.

Andre driftsinntekter

Disse postene er ganske forutsigbare, her er avviket MNOK 0,28 under budsjett. Disse ligger relativt stabilt ift. tidligere år. Andre driftsinntekter omfatter kontingent fra medlemsbedriftene og komitemedlemmene, prosjektinntekter og offentlig driftstilskudd.

Driftskostnader

Personalkostnader

Arbeidsstokken gjennom hele Q1 2024 var den samme som ved utgangen av 2023. Personalkostnader for nevnte kvartal lå derfor på budsjett. I hhv. vår og høst mistet vi våre fagsjefer innen fornybar energi og forretningsutvikling/EMC.
I mai begynte Håkon Nergård hos oss som forretningsutvikler og Per Lyder Pedersen startet i september som fagansvarlig innen velferdsteknologi med tilleggsansvar for forskning og utvikling. Virksomheten har også styrket kommunikasjonsenheten med Annett Rønning-Moe som er kommunikasjonsrådgiver.

Til tross for nyansansettelsene ligger administrasjonen noe etter de planlagte vekstambisjonene. Personalkostnadene endte MNOK 2,51 under budsjett for året. Det var flere rekrutterings-prosesser i løpet av året, men hvor det var vanskelig å finne de riktige kandidatene. Når denne rapporten skrives er det imidlertid ansatt to nye medarbeidere som begynner sitt virke i NEK i 2025.

Andre driftskostnader

Det var noe underforbruk på flere av postene innen driftskostnader. Størst avvik er det på innleide tjenester. Dette gjelder spesielt innen enheten for forretningsutvikling, men også annen innleie. Seminarkostnader har også et underforbruk, hvor begrunnelsen er at vi har benyttet rimeligere lokaler enn tidligere. Reiser har også hatt et mindre forbruk, da flere møter er hybride og flere velger det digitale alternativet. Administrasjonen hadde innvilget reisestøtte for MNOK 0,20, men har kun mottatt refusjonskrav på MNOK 0,12.

Sum driftskostnader

Sum driftskostnader er pr. desember på MNOK 43,88 som er MNOK 5,48 under budsjett og MNOK 0,82 høyere enn fjoråret.

Driftsresultat

Driftsresultatet for 2024 på MNOK 6,80 er MNOK 7,45 over budsjett, og MNOK 4,99 bedre enn fjorårets driftsresultat.

Finans

Avkastningen på fond hadde en urealisert gevinst på MNOK 5,47. Dette er MNOK 2,97 over budsjett og MNOK 0,64 høyere enn i fjor.

Årsresultat

Årets resultat endte på MNOK 12,25, som overføres til egenkapitalen. Fjorårets resultat var til sammenlikning MNOK 6,62.

Balanse

Endringen i balansen blir som følger (MNOK):

2023 2024 Endring
Varer, aksjer og inventar 1,37 1,14 -0,23
Fordringer 2,29 1,74 -0,55
Verdipapirer 70,50 80,81 10,31
Bank 4,46 6,41 1,95
Sum eiendeler 78,62 90,11 11,49
Egenkapital 72,10 84,36 12,26
Gjeld 6,52 5,75 -0,77
Sum egenkapital og gjeld 78,62 90,11 11,49

NEK fastsatte 1.592 publikasjoner hvorav 1093 er fra IEC inkludert amd og tillegg, og 481 fra CENELEC inkludert amd og tillegg, samt 18 fra NEK.

Totalt antall gyldige implementerte publikasjoner (inklusive tillegg) ved årsskiftet 2024/2025 var fra IEC 15.263, 7.931 fra CENELEC og 103 fra NEK.

Totalt utgjør dette 23.297 publikasjoner.

Følgende NEK-publikasjoner kom ut i 2024:

Dok.nr  Reference   Title
1 NEK 288:2024 en Livssyklusprosesser for systemer
2 NEK 400:2022/Amd1:2024 no Elektriske lavspenningsinstallasjoner
3 NEK 400:2022/COR3:2024 no Corrigendum 3 – Elektriske lavspenningsinstallasjoner
4 NEK 400:2022/TOL2:2024 no Tolkning 2 – Elektriske lavspenningsinstallasjoner
5 NEK 439-A:2024 no Lavspenningstavler og kanalskinnesystemer – Del A
6 NEK 439-B:2025 no Lavspenningstavler og kanalskinnesystem – Del B: Elektriske lavspenningstavler for spesielle formål
7 NEK 439-C:2024 no Lavspenningstavler og kanalskinnesystemer – Del C
8 NEK 488:2024 en Sikkerhetskrav for nettintegrerte energilagringssystemer
9 NEK 700:2024 Informasjonsteknologi – Pakke med NEK 701:2024 Felles kablingssystemer – NEK 702:2024 Installasjon av kabling – NEK 703:2024 Anlegg og infrastruktur i datasentre
10 NEK 701:2024 no Informasjonsteknologi – Felles kablingssystemer
11 NEK 702:2024 no Informasjonsteknologi – Installasjon av kabling
12 NEK 703:2024 en Informasjonsteknologi – Anlegg og infrastruktur i datasentre
13 NEK 801:2024 no Elektriske installasjoner og utstyr for forsvar og beredskap – Mobile enheter
14 NEK 968:2024 no Applikasjonsintegrasjon i kraftselskap Systemgrensesnitt for forvaltning og drift av distribusjonsnett – Del 1: Grensesnittsarkitektur og generelle anbefalinger
15 NEK TR 402:2024 no Systemjording i TN-installasjoner
16 NEK VL 105:2024 no Brenselceller
17 NEK VL 80-1:2024 no Landstrøm – Del 1: Om standarder
18 NEK/SN VL 420E:2024 no Eksplosjonsfarlige områder – Kartlegging og risikovurdering av tennkilder for ikke-elektrisk utstyr

 

Ved utgangen av 2024 speiler NEK 131 komiteer internasjonale komiteer, hvorav rundt 79 av disse er aktive i Norge. Disse var totalt bemannet med 915 eksperter med til sammen 1129 engasjementer.

Økningen i antall komitemedlemmer fulgte trenden fra tidligere år med en netto vekst i komiteengasjement på 4% NEK har hatt en betydelig netto tilvekst til de tekniske komiteene de siste årene.

Dette viser at arbeidet prioriteres og er viktig for næringslivet og forvaltningen.

 

Les alle komiterapportene fra 2024

Cenelc TC 65X WG3