Tilbake

IoT via verdensrommet!

Internet of Things (IoT) står foran en liten revolusjon. Flere nye Low Earth Orbit (LEO) satellittsystemer vil i løpet av de neste årene bli tilgjengelig, hvor tusenvis av satellitter vil bidra til økt båndbredde og en dekning som overgår de tradisjonelle satellittenes. Dette vil gi raskere, rimeligere, og økt bruksområde for overføring av informasjon fra og til «ting».

I løpet av de siste årene har en rekke selskaper meldt seg på i kampen om å få utplasserer mengder av små satellitter. Dette vil dramatisk endre hvordan vi bruker rommet til kommunikasjon. Tidligere så man bare de store geostasjonære (GEO) satellittene med spesiallagde systemer som utfører spesifikke oppgaver. Disse satellittene er stasjonert langt fra jorda og dekker hver for seg et stort område. Ulempen er kostnaden til både produksjon og utsendelse i rommet. Samtidig gjør den store avstanden fra jorda at signalene bruker mye lengre tid på å komme frem. 

Satellitter nær jorda 

En Low Earth Orbit (LEO) satellitt befinner seg maksimalt 2.000 kilometer fra jorda.  I motsetning til en geostasjonær satellitt (GEO) som befinner seg hele 36.000 km over bakken. Hver enkelt satellitt dekker et ganske lite område, men nettverket av små satellitter kan tilsammen gi 100 % dekning. Dette er  ikke mulig fra en satellitt i geostasjonær bane, som blant annet ikke er i stand til å dekke pol-områdeneEn av de store fordelene med disse små satellittene, er at størrelsen gjør at mange kan dele utskytningsfartøy og bli plassert ut samtidig. Dette gir en dramatisk endring av kostnadene. Samtidig opererer de i en avstand til jorda som gjør at selv svake signaler blir oppfattet av LEO satellittene.  

-Vi snakker i dag nærmest om en revolusjon, selv om de første LEO systemene ble lansert allerede på slutten av nitti-tallet. Det som er nytt er de store planene og viljen til investeringer til store selskaper som Amazon og Space XSpace X sitt Starlink-system med Elon Musk i spissen har for eksempel planer om å lansere et nettverk med hele 12.000 satellitter. På den måten ønsker han å koble hele verden på høyhastighetsnett med satellitter; forteller Christer Varan som er fagsjef i NEK. 

Økte muligheter for IoT 

Spesielt innenfor Internet of Things (IoT) ser man at LEO satellitter vil ha stor nytte. I dag dekker det landbaserte nettet 20 % av jordas overflate. Med de nye nettverkene basert på LEO satellitter kan man nærme seg 100 % dekning. Dette gjør at det åpner seg nye muligheter også for industrier som ikke ligger i nærheten av de tett befolkede områdene. Man ser også stor muligheter innenfor frakt og transport enten det er til lands eller til vanns. 

-IoT har utviklet seg til å bli en av de viktige infrastrukturene vi har. Med etableringen av de nye satellittnettverkene får man muligheten til å koble sammen «ting» globalt. Samtidig vil kostnadene over tid falle, overføringer vil skje raskere og med en bedre kvalitet; avslutter Christer Varan. 

Under NEKs Ekom-konferanse vil du trreffe Arvid Bertheau Johannessen som er Seniorrådgiver for Satellittkommunikasjon i Norsk Romsenter. Han vil ta oss gjennom den siste utviklingen innenfor LEO satellitter og de mulighetene som finnes ved denne løsningen 

Her kan du lese mer om konferansen.

Relaterte artikler

Se alle nyheter

Høring for beredskapsstandarden NEK 801 

Dato
20.06.2024

Ny delstandard i NEK 400 for lading av elbåt på høring!

Dato
20.06.2024
Solcelleanlegg

NEK er på jakt etter fagansvarlig for fornybar energi

Dato
19.06.2024