Tilbake

Det høyteknologiske hjem

I dag finnes det styringssystemer for hjemmet som gir muligheten for effektiv energistyring. Resultatet av en slik installasjon er bedre økonomi, økt komfort og trygghet. Likevel er det et fåtall som har slike systemer installert hjemme.

Adobe

Integrert elektronikk

Nordmenn er glad i nye produkter og elektronikk. Elektronikkbransjen forteller år for år om økende salgstall av stadig mer avanserte produkter. Hjemmene vår formelig flommer over av smartklokker, smarte høyttalere, avanserte mobiler, smarte TVer og robotstøvsugere.  Kort sagt produkter som gjør livet vårt mer spennende og mer behagelig. Enn så lenge er det derimot ikke mange som investerer i hjemmets infrastruktur. Gjennom bruk av styringssystemer kan elektronikken koble de ulike enhetene i huset sammen og gi store fordeler.

Styringssystemer gir fordeler

Det finnes en rekke systemer for energistyring som kan integreres med husets ulike elektriske produkter. I sum vil dette utgjøre det man kan kalle et smarthus. Ved bruk av sensorer, IoT og automatisering kan man i dag få et hus som vil gi lavere strømforbruk og spare eier for tid gjennom færre manuelle prosesser. Når vi i tillegg legger til ulike alarmer og kameraer for økt sikkerhet er bildet av et høyteknologisk hus nærmest komplett.

I næringsbygg har man sett mye av denne funksjonaliteten lenge. I hjemmet er det fortsatt er bare de mest innovative som har tatt teknologien i bruk hjemme.

-De elektroniske styringssystemene for hjemmet byr på klare fordeler. Huseier har i stor grad muligheten til å påvirke både strømregningen og mange rutiner kan gjøres automatisk eller styres via app. Samtidig kan man også overvåke egen bolig og ha alarmer som ikke bare styrer innbrudd og brann, men også lekkasjer og annet som kan gi stor skade, forteller Leif Aanensen, adm dir i NEK.

Installatørens rolle

For å kunne ta i bruk et styringssystem i hjemmet er man i stor grad avhengig av kompetent fagkompetanse for installasjon. Med nærmest uendelige muligheter for integrasjon og utbygging er det også vanskelig for forbruker å vite hvor man skal starte eller stoppe. Installatøren må derfor også fungere som rådgiver slik at kundene får det systemet de har behov for nå, men som også kan utvides for framtidig behov.

-Det er ikke tvil om at installatøren i fremtiden må bekle rollen som rådgiver. Etterspørselen etter styringssystemer for hjemmet vil komme, men med aktiv rådgivning vil denne utviklingen gå mye raskere. Samtidig gir dette forretningsmuligheter for installasjonsbedriftene avslutter Aanensen.

Leif Aanensen er levende opptatt av innovasjon og teknologiske nyvinninger. Du kan høre mer om hans visjoner for det høyteknologiske hjem på Elsikkerhetskonferansen 20 – 21 november.

Relaterte artikler

Se alle nyheter

Høring for beredskapsstandarden NEK 801 

Dato
20.06.2024

Ny delstandard i NEK 400 for lading av elbåt på høring!

Dato
20.06.2024
Solcelleanlegg

NEK er på jakt etter fagansvarlig for fornybar energi

Dato
19.06.2024