
Gratis veiledere fra NEK!
Tekst: Arild Kjærnli, kommunikasjonssjef
Det er strenge krav for å sikre konsensus om en standard og det kan derfor ta relativt lang tid å utvikle den. Når behovet er stort for en rask løsning kan NEK utvikle en veileder. En veileder kan utvikles raskere enn en standard og kan for eksempel brukes fram til det foreligger en gjennomarbeidet standard. Mange av NEKs veiledere er gratis for nedlastning, og er nyttig lesning for alle som ønsker å være oppdatert.

Det tar tid å lage en god standard
Standarder er et viktig hjelpemiddel for å ivareta elsikkerhet og utføre arbeid som tilfredsstiller myndighetenes regelverk. Imidlertid tar standardisering tid. Det er mange interesser som skal ivaretas og høres før man oppnår konsensus om et krav. Noen ganger har man imidlertid behov for en løsning raskere enn det er mulig å få fram en standard. Dette har fra NEKs side blitt løst ved å lage veiledere.
Veileder sparer tid
En veileder er et dokument som blant annet kan brukes fram til det foreligger en standard for problemstillingen. I sakens natur ligger at man har behov for å gjøre dette så raskt som mulig. Selv om en veileder utvikles av fagfolk fra hele verdikjeder og bransjer er det ikke samme krav til forankring som for en standard. For eksempel er det ikke samme krav til lange offentlige høringsrunder. Allikevel kan det ligge bred kompetanse bak kravene i en veileder, og det er fortsatt basert på konsensusprinsippet på samme måte som en standard.
Mange av NEKs veiledere er gratis
Mange veiledere lages på oppdrag fra myndigheter eller andre instanser. Disse veilederne blir i stor grad gjort tilgjengelig gratis. Om man ønsker å ligge i forkant av utviklingen og holde seg faglig oppdatert er disse veilederne kilden til mye informasjon.
Landstrømsforum
Landstrømsforum består av medlemmer som er involvert i norsk skipsfart. Forumet er driftet av NEK og finansiert av NEK og Enova. I Landstrømsforum har man utviklet flere veiledere som tar for seg en del spesifikke fartøy. De internasjonale standardene er ikke alltid detaljerte nok, og selv om det ofte er en ny utgave av en internasjonal standard på gang, er det stor usikkerhet knyttet til når de blir tilgjengelige. Veilederne kan i slike tilfeller fungere som et viktig verktøy for å utfylle de internasjonale standardene. Det er også slik at de internasjonale standardiseringsmiljøet hele tiden er på jakt etter informasjon og gode løsninger. Slik sett kan veiledere også bidra til å påvirke internasjonale standarder.
Disse veilederne fra Landsstrømsforum er gratis:
NEK VL 80-1:2024 – Om standarder
NEK VL 80-2:2021 – Nærskipsfart
NEK VL 80-3:2023 – Landstrøm for havbruksnæringen
NEK VL 80-4:2023 – Landstrøm for fiskerinæringen
NEK VL 80-5:2025 – Hurtigbåter og andre lettbygdefartøy
Last ned NEK VL 80 serien gratis!
Eksplosjonsfarlige områder – Ikke elektriske tennkilder
På oppdrag fra DSB, HAVTIL og Arbeidstilsynet har NEK, sammen med Standard Norge, utviklet en veileder for ikke elektriske tennkilder i eksplosjonsfarlige områder. Arbeidet har foregått i samarbeid med sentrale bransjeaktører og foreligger nå som veilederen NEK SN VL 420E:2024 – Kartlegging og risikovurdering av tennkilder for ikke-elektrisk utstyr.
Last ned NEK SN VL 420E – Ikke-elektriske tennkilder gratis
Gjenbruk og gjenvinning av elbilbatterier
I tiden framover vil det bli ti-tusenvis av elbiler som årlig ikke lenger skal brukes. Dette betyr imidlertid ikke at batteriet er utslitt. Tvert imot vil det i mange tilfeller kunne brukes i andre sammenhenger. Eksempelvis kan elbilbatterier brukes til energilagring i hus og hytter eller kanskje på en byggeplass. Dette krever imidlertid at man tilfredsstiller bestemmelsene i EUs batteridirektiv. Foreløpig finnes det ingen standard som tar seg av behandlingen av brukte elbilbatterier. NEK har derfor fått i oppdrag fra DSB og Miljødirektoratet å utvikle en veileder. NEK VL 21 – Veileder for gjenbruk og gjenvinning av elbilbatterier har skjedd i nært samarbeid med Romerike batterinettverk.
Last ned NEK VL 21:2025 – Veileder for gjenbruk og gjenvinning av brukte elbilbatterier
Driftssikkerhet
Driftssikkerhet er viktig for alle bransjer og sektorer. Det finnes en rekke standarder som er et viktig hjelpemiddel for å lage gode prosesser i et livssyklusperspektiv. På den måten kan man redusere nedetid, sikre drift og ta økonomiske hensyns. Veilederen NEK VL 56:2023 – Driftssikkerhet er utviklet for å gi en oversikt en introduksjon til driftssikkerhet og standarder for fagfeltet.
Last ned NEK VL 56:2023 – Driftssikkerhet gratis
Brenselceller
Brenselceller omdanner hydrogen til elektrisk energi, og kan brukes i mange sammenhenger. Eksempler er framdrift av skip og lastebiler, og strømforsyning. Den store fordelen med bruk av hydrogen er at utslippen ikke påvirker hverken miljø eller klima. NEK har utviklet veilederen NEK VL 105:2024 – Brenselceller. Veilederen gir en nyttig introduksjon til brenselceller og gir samtidig en god oversikt over aktuelle standarder. Alle som er involvert i produksjon, prosjektering eller anskaffelse av brenselceller vil ha glede av NEK VL 105. Den vil også være nyttig for alle som har lyst til å få bedre kjennskap om brenselceller som teknologi.
Last NEK VL 105:2024 – Brenselceller gratis