Tilbake

Trøbbel for julelys

Ingenting er mer jul enn julebelysningen enten den er i hjemmet eller ute. Med introduksjonen av LED-lysene ble bruksområdene til julelysene kraftig utvidet og det lyser i dag fra balkonger, hager og hjem som aldri før. Aldri har utsiktene til god julestemning vært bedre til stede. Eller er det ikke alt ved LED-lys som er ren idyll?

Julepynt med LED-belysning

Vi har alle vært der. Du kommer heseblesende og fornøyd hjem fra juleshopping lille juleaften, nå er endelig alle gavene i boks, og du fikk akkurat karret til deg det siste stykket med ribbe. Julen er reddet i år igjen. Pulsen senker seg, samtidig som Grevinnen og hovmesteren kommer på. «Kan vi ikke se på noe annet i år, kan vi ikke se en julefilm?», kommer det fra det fra de yngste. «Ja! vi vil se Love Actually!», kommer det fra de kvinnelige medlemmene av familien. Løsningen er selvfølgelig å tråle seg igjennom alle streaming tjenestene og se om den er der. «Der er den!», kommer det fra kona. Filmen settes på og du oppdager umiddelbart at noe er feil, oppløsingen på filmen er dårlig og den stopper opp hele tiden. Hjertepulsen øker, tanken på å sitte i telefonkø hos bredbåndleverandøren gjør at risgrøten og marsipangrisen virker enda tyngre i magen. I all fortvilelse søker du glede i det pyntede juletreet. Men noe er ukjent med treet fra i fjor. Har kona kjøpt ny juletrebelysing? LED selvfølgelig. Kan det være dette som er problemet?

LED-lys kan være synderen

WI-FI nettverket sørger for datakommunikasjon ved bruk av et elektromagnetiske felt, og ligger vanligvis i frekvensområdet rundt 2.4 og 5.0 GHz. Alt elektrisk utstyr lager elektromagnetiske felt og er mottakelige elektromagnetiske felt fra annet utstyr. Dette skjer uavhengig av om dette er med intensjon eller ikke (støy). Ettersom routeren til det trådløse nettverket faktisk utnytter dette fenomenet til kommunikasjon, kan derfor effekten av denne støyen påvirke overføringshastigheten. Det er akkurat dette som skjedde i eksempelet over.

Electromagnetic interferense

Effekten vi prater om over, kalles ofte for EMI, eller Electromagnetic interference. For å hindre dette blir utstyr ofte utviklet med tanke på EMC, eller Electromagnetic compatebility. EMC og standardisering går hånd i hånd for å sikre at effekten av EMI blir så lav som mulig. Det finnes derfor standarder for EMC innen de fleste produkt og utstyrskategorier, som produsenten forholder seg til for å hindre forstyrrelser. Driverne for LED lys opererer med en høyere frekvens enn tradisjonelle lyspærer. Dette gjør at utfordringene med EMI kan være større for LED-belysning enn andre produktkategorier og man kan oppleve støy.

Velg CE merkede produkter

Innen EU og EØS er ofte elektrisk utstyr regulert gjennom direktiver. Samsvar med korrekt direktiv gjør at man kan CE merke produktene og selge de i EU/EØS. For noen produkter stilles det krav til tredjepartsvurdering og kanskje testing/sertifisering etter standarder, mens for andre produkter stilles ikke slike krav og en samsvarserklæring holder. Det tryggeste er derfor å velge CE merkede produkter, selv om dette heller ikke gir noen garanti. Hvis produktene også har et sertifiseringsmerke (fra Nemko, UL, TÜV osv.), vet man i tillegg at et anerkjent sertifiseringsorgan har testet, vurdert og godkjent visse aspekter ved produktet.

Gode råd

Selv ikke en produktsertifisering er en garanti mot EMI. Man kan derfor ta en del forhåndsregler for at f.eks. juletrepynten ikke redusere surfehastigheten:

  • Dersom bredbåndet ikke fungerer som det pleier, så ta ut kontakten til LED-belysningen. Øker hastigheten på bredbåndet har du funnet roten til problemet.
  • Prøv å plasser den elektriske julepynten og det trådløse nettverket så langt fra hverandre som mulig. Jo større avstand, jo mindre støy.
  •  Støysignalene fra elektrisk utstyr kan dominere over nyttesignalene fra ruteren, og begrense hastigheten eller blokkere internett helt. Blir dette et problem bør du ikke bruke nettbrett, mobil eller PC i nærheten av julebelysningen.
  • Om du merker at hjemmenettet ditt reagerer når julelysene skinner og andre tiltak ikke er mulig, skift frekvens/kanal på ruteren og eksperimenter med hvilken som fungerer best.

Relaterte artikler

Se alle nyheter

Kunstig intelligens - en del av hverdagen

Dato
12.04.2024

Teknisk dokumentasjon som skaper forståelse

Dato
19.03.2024

Korrekt installasjon av elbillader 

Dato
08.03.2024