
Veileder for gjenbruk og gjenvinning av elbilbatterier
Tekst: Arild Kjærnli, kommunikasjonssjef og Lars Ihler, faglig ansvarlig batterier
Elbilbatterier skal ifølge EUs batteriforordning enten resirkuleres eller gjenbrukes. Forordningen sier imidlertid ikke mye om prosessen fram til et brukt batteri får nytt liv eller det blir resirkulert. NEK har derfor utviklet en veileder i samarbeid med myndighetene og Romerike Batterinettverk. Veilederen gir en metode for å gjennomføre risikovurdering og testing av elsikkerhet og funksjonell sikkerhet.

I tiden fremover vil tusenvis av elbiler bli vraket, i likhet med andre eldre biler. Håndteringen av elbilene representerer imidlertid en mer kompleks prosess for bilopphuggere og avfallshåndterere. Årsaken ligger i batteriet. Elbilbatteriene bruker litium-ion teknologi, som krever spesiell behandling for å ivareta elsikkerhet.
Litium-ionbatteriet kan gi termisk runway
Et litium-ionbatteri har høy energitetthet og består gjerne av mange celler som er koblet sammen. På den måten får man en høy total spenning som gir rask effekt til akselerasjon og lang rekkevidde. Imidlertid er den høye effekten også forbundet med fare. Den kjemiske sammensetningen og strukturen i cellene i et litium-ion gir en fare for såkalt termisk runaway. Sannsynligheten for at denne tilstanden skal oppstå er svært små, men konsekvensene kan bli store. Termisk runaway er en selvforsterkende brann i en eller flere celler i et batteri, og gir en brann med intens varme (over 1000 grader celsius). Det er ekstremt vanskelig, om ikke umulig, å stoppe en termisk runaway og normalt lar man brannen bare brenne ut i et vannbad eller under et overrislingsanlegg hvis det er tilgjengelig.
Hvordan hindre termisk runway
For å hindre termisk runaway og andre uheldige hendelser har produsentene bygd inn mange sikkerhetsforanstaltninger. Noen er mekaniske som forsterket batterikasse, gunstig plassering i bilen og beskyttelse mot støt. Andre er tekniske som bruk av sensorer, batteriets styringssystem (battery management system – BMS), aktiv kjøling og brannsikre materialer. Termisk runaway er derfor høyst usannsynlig under normale omstendigheter.
Batteriforordningen gir bestemmelsene for gjenbruk
EUs batteriforordning som gradvis trer i kraft fra 2025 setter strenge krav til gjenbruk og gjenvinning av batterier. Samtidig setter man også krav til bruk av resirkulert materiale i nye batterier. Imidlertid er gjenbruk og gjenvinning ikke umiddelbart enkelt å utføre. Normalt er som sagt et elbilbatteri tilnærmet 100% trygt. Når det ikke lengre kan brukes i en elbil oppstår en situasjon som ikke lengre er normal. Bilen kan eksempelvis ha vært i en kollisjon og man kan ikke visuelt bedømme om batteriet har fått en skade. Batteriets BMS blir koblet vekk og med det mister man sikkerhetstiltak som er kontrollert av batteristyringssystemet. For sikker håndtering av batteriene kreves det derfor andre tiltak enn for å sikre mot fare.
Batteriveileder gir metodene for gjenbruk
Batteriforordningen gir bare bestemmelser om hvilke resultater man skal nå, og forteller ingenting om hvordan disse skal oppnås. Bilopphugger, avfallshåndterere og andre som skal behandle de brukte batteriene trenger derfor en veiledning i hvordan man skal behandle batteriene. En slik veileder – NEK VL 21:2025 – har NEK utviklet i samarbeid med Romerike Batterinettverk, Miljødirektoratet og Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB). Ved bruk av veilederen kan man gå ut fra at man handler i samsvar med bestemmelsene i batteriforordningen.
I veiledningen legger man vekt på å sette krav til:
Risikovurdering ved gjenbruk
En foreslått sikkerhetsvurdering for innkommende batterisystem består av en grundig visuell inspeksjon, etterfulgt av en sekvens med temperaturmåling og elektriske tester. Det anbefales også at man går igjennom BMS for å lokalisere eventuelle feil. I de tilfellene BMS ikke er tilgjengelig vil en profesjonell avfallsaktør allerede kunne ha egne verktøy og metoder på plass for å gi nødvendig assistanse til den aktøren som først mottar batteriet. Veilederen gir god veiledning til etablering av disse metodene.
Testing
For å stadfeste tilstanden til det aktuelle batteriet må det gjennomføres tester. Testene har til hensikt å kartlegge batteriets egnethet og for å avdekke feil eller mangler man av sikkerhetsmessige hensyn må ta i betraktning.
Elsikkerhet
For å sikre at batteriet samsvarer med det aktuelle lovverket skal det skrives en samsvarserklæring i forbindelse med vurdering av elsikkerheten i den nye anvendelsen av batteriet. Det skal kunne etableres beskyttelse mot farer som kan oppstå ved direkte eller indirekte kontakt med batteriet. NEK 400 kan legges til grunn for en slik samsvarserklæring.
Kabling og isolasjon er en sentral del av batterisystemet som også skal vurderes. Videre avhenger sikkerhetsvurderingen av demonteringsnivået til primærsystemet, og man opererer gjerne med 3 nivåer:
- Demontering til cellenivå
- Demontering til modulnivå
- Gjenbruk av hele systemet
Veilederen gir krav til sikkerhet for de ulike nivåene, og gjør det enklere å bestemme hvordan man skal behandle batteriet videre.
Batteriveilederen gir metodisk gjennomgang
Ved å følge kravene i veilederen vil man få en metodisk gjennomgang av batteriet slik at man kan vurdere videre bruk eller gjenvinning.
Få veilederen om gjenbruk og gjennvinning gratis!