
Hva kan gå feil i en solcelleinstallasjon?
Tekst: Stian Tollisen, Skarpnes og leder av NK 82/Arild Kjærnli, kommunikasjonssjef NEK
I løpet av de siste årene har det blitt installert en rekke solcelleanlegg i Norge. Forsikringsselskapene melder nå om økt forekomst av branner som skyldes solcelleanlegg. Et solcelleanlegg er en avansert installasjon som krever spesiell kompetanse for å unngå feil slik at man unngår DC-lysbue.

En stor risiko ved en solcelleinstallasjon oppstår når det blir generert en DC-lysbue. En DC-lysbue er typisk 3.000 grader celsius, men kan også fort bli opp til 4,500 grader. For å illustrere hvor ekstremt varmt dette er kan vi sammenligne med konvensjonell sveising, som gjerne ligger under 3.000 grader.
Forsikringsselskapene har over tid sett mange branner i solcelleinstallasjoner. Dette gjør at det må settes strenge krav til installasjon, oppgradering og oppfølging av solcelleanlegg. Ofte skyldes brannene feil ved installasjon, som kan ha sin årsak i manglende kompetanse.
De viktigste feilene ved et solcelleanlegg:
DC-kabler ligger over skarpe kanter i solcelleanlegg
I motsetning til de aller flest andre elektriske installasjoner foregår installasjon av solceller på et område hvor installasjonen er spesielt utsatt for vær og vind. Kablene må derfor ikke legges over skarpe kanter uten å bruke ekstra beskyttelse. Over tid vil en skarp kant slite på kapslingen og kablene kan ligge fritt. Da er veien kort til at det oppstår lysbuer og jordfeil.
DC-kontakter ligger i/nær vann
Vann er en fare for alle solcelleinstallasjoner. Spesielt i pluggene. Pluggene skal minimum ha en fuktbeskyttelsesgrad på IP 54. Denne vil imidlertid svekkes over tid og det kan oppstå korrosjon i pluggen. Igjen vil lysbue bli resultatet med overhengende brannfare hvor eneste løsningen er avbrenning.
DC-kabler er ikke betryggende festet
En DC-kabel skal ikke ligge og subbe på taket, men være godt festet. Dersom DC-kablene ikke er festet godt nok kan det forårsake betydelig skade. Ved sterk vind, regn og snøsmelting kan kablene bevege på seg og isolasjonen slites av. Samtidig kan bevegelsen også gi løsere koblinger og slite på selve koblingen slik at den blir utsatt for ytre påvirkninger som fukt.
-Løse kabler er noe som typisk kommer fra montører som ikke har skikkelig kompetanse om solcelleinstallasjoner. Min mening er at alle som skal montere solcelleanlegg må ha gjennomgått et kurs. Da blir man bevist farene og hvordan man skal beskytte seg mot dem. En skade på DC-kabler kommer typisk etter 3 år. Det er da et paradoks at solcelleleverandørene gjerne gir 25 års garanti på utstyret. Installasjonen bør gjenspeile dette, forteller Stian Tollisen, som leder solcellekomiteen NK 82 i NEK.
Feil montering av DC-plugger
En gjentagende feil på solcelleanlegg er miksing av plugger fra forskjellige leverandører. NEK 400 slår fast at det skal brukes sammenkoblinger av samme type og fabrikat. Det er ekstremt viktig at HAN og HUN passer sammen. Om disse er av forskjellig fabrikat kan sammenkoblingen tilsynelatende se bra ut. Ulempen er at man ikke ser hvordan koblingen ser ut på innsiden. Der kan det være dårlig kontakt og pluggene kan være sammenføyet med makt slik at de blir deformert. I forskjellige plugger kan det også være forskjellig kvalitet på metall, som ikke er kompatible. Resultatet er varmgang i pluggen.
En annen utfordring med plugger er at man terminerer disse i fuktig vær og regn. Dette kan gi fukt i pluggen. Når pluggen er har en IP-grad som stenger for fuktighet vil denne bli låst inne i pluggen og forårsaker korrosjon.
-En annen utfordring kan være koblingen til inverter. Alle invertere leveres med plugg, som er godkjent av produsent, for tilkobling til DC-kablene. Dette er ikke alle montører klar over, og bruker en tilfeldig plugg. Ved feil kan det oppstå lysbuer, samtidig kan produsent fraskrive seg ansvar da montering ikke er gjort etter medfølgende anvisninger. Mitt råd når man er i tvil er å bytte plugg slik at du er sikker på at HUN og HAN passer sammen, fortsetter Stian Tollisen.
Solcelleanlegget er ikke tilstrekkelig merket
Et solcelleanlegg krever etter NEK 400 omfattende merking for at anlegget skal tilfredsstille regelverket:
- Sikkerhetsmerking som viser at det er installert solcelleanlegg i bygget
- Merking av spenningsførende deler
- Merking om frakobling
- Merking av ledningssystemer slik at AC- og DC-kretser skiller seg tydelig fra hverandre
Anlegget mangler dokumentasjon, verifikasjon og testing (NEK EN 62446-1)
I henhold til NEK 400 skal solcelleanlegget dokumenteres, verifiseres og testes i henhold til NEK 446 (NEK EN 62446-1). Mange anlegg har ikke tilstrekkelig dokumentasjon, kan ikke vise til verifikasjon og testing. Følgene er at samsvarserklæring ikke er korrekt utfylt.
DC bryter og inverter
DC-bryter og inverter er typiske deler av en installasjon som krever litt ekstra oppmerksomhet. Disse kan monteres ute. I et land som Norge kan det være stor forskjell på temperatur i løpet av døgnet. Dette medfører kondens inne i skapene til for eksempel DC-bryter og inverter. Det er helt avgjørende at det finnes et dreneringshull i bunn av skapet. Kondensen må ut dersom man ikke skal ha vann inne i skapet, og få fare for lysbue. Brann i DC-bryter er et kjent fenomen og må nå monteres på ikke-brennbart materiale.
Mekanisk beskyttelse
Vi bor i et land hvor elementene varierer kraftig med beliggenhet og årstid. Dette må installasjoner ta hensyn til og beskytte mot vær og vind. I en solcelleinstallasjon er det typisk viktig å passe på at DC kontakter skal være minimum IP 54, men det er forskjell på Oslo og Lista. I noen tilfeller må man ty til ekstra mekaniske beskyttelse for å ta hensyn til vind, fukt og salt fra sjø.
En solcelleinstallasjon krever kompetanse utover en vanlig lavspennings installasjon. Oppgradering av kompetanse gjennom kurs anbefales alle som skal installere solcelleanlegg.
Se film om dokumentasjon av solcelleanlegg.