Tilbake

Hva er forskjellen mellom en CENELEC- og en IEC-standard?

Tekst: Håkon Nergård, rådgiver forretningsutvikling

Det kan være forvirrende å vite forskjellen mellom IEC og CENELEC-standarder og når man skal følge hva. I denne artikkelen besvares noen ofte stilte spørsmål som forhåpentligvis kan være til hjelp med å finne og velge riktig standard.   

IEC retter seg mot det globale marked – CENELEC mot det europeiske 

International Electrotechnical Commision (IEC) utvikler elektrotekniske standarder for det internasjonale markedet. IEC-standarder har global anvendelse og retter seg mot alle nasjoner som er med i IEC-samarbeidet, som omfatter over 170 land fra alle verdens regioner. I Norge adopteres IEC standarder og publiseres som «Norsk elektroteknisk publikasjon». Disse får da benevnelsen NEK IEC.

Målgruppen inkluderer blant annet internasjonale aktører som opererer på tvers av landegrenser, og som trenger standarder for å sikre markedsadgang ved kompatibilitet, kvalitet og etterlevelse av tekniske krav på tvers av ulike markeder.  Samtidig åpner det seg også nasjonale markeder ved at anbudsinnbydelser baserer seg på at arbeidet skal utføres etter IEC eller NEK IEC-standarder.

CENELEC (Comité Européen de Normalisation Électrotechnique) er den europeiske standardiseringsorganisasjonen for elektrotekniske produkter og systemer. CENELEC-standarder er spesifikke for EU- og EFTA-land. De er ofte basert på tilsvarende IEC standarder, og benevnes med IEC EN. Faktisk er så mange som 80 % av de elektrotekniske EN-standardene basert på en IEC-standard.

Myndigheter og reguleringsorganer bruker standardene som støtte for at gjennomføringen skjer i henhold til nasjonalt og EU-regelverk. Ved å legge en EN-standard til grunn for sitt arbeid sørger bedrifter og aktører for at de opererer innenfor det europeiske økonomiske området (EEA).

Når skal jeg bruke en CENELEC-standard i stedet for en IEC-standard? 

CENELEC-standarder bør brukes som dokumentasjon når du jobber med systemer eller tjenester som må oppfylle kravene i EU-reguleringer, samt produkter som har krav om CE-merking. CENELEC og EU-kommisjonen samarbeider tett, og CENELEC utvikler standarder som støtter gjennomføringen av EU-lovgivning og politikk. Dette sikrer harmonisering og samsvar med EUs direktiver, og særlig innen helse, sikkerhet, miljø og fri vareflyt. EU-kommisjonen gir også CENELEC mandat til å utvikle standarder som skal støtte spesifikke regelverk.

Legger man en EN-standard til grunn for sitt arbeid vil man normalt ha tilfredsstilt bestemmelsene i EU-regelverket for dette feltet.

Hvor finner jeg ut hvilke standarder som er harmoniserte under EU-direktivene? 

Det kan være utfordrende å finne riktig standard. Et godt sted å starte er IEC’s Webstore, som har en brukervennlig søkefunksjon og gode filtreringsmuligheter.

Når du har riktig IEC-standard, kan du søke etter den tilsvarende versjonen i CENELEC sin tjeneste ved å legge inn standard nummeret i feltet «Standard Reference«. Det er viktig å fjerne «IEC» og årstallet og kun søke på referansenummeret. Når du klikker på treffet (CENELEC-versjonen av IEC-standarden), får du blant annet se hvilke direktiver den er knyttet til.

Alternativt kan man også finne informasjon om harmoniserte standarder på EU sine hjemmesider.

Hvorfor har samme standard to navn (EN og IEC)? 

En standard har et navn som består av en prefiks, et nummer og et årstall for når standarden ble utgitt (gjelder IEC og NEK). Prefiksen angir for hvilke territorier en standard gjelder, henholdsvis NEK (Norge), EN (Europa) og IEC (internasjonalt). Nummeret er spesifikt for standarden.

Basert på en avtale adopterer CENELEC kontinuerlig IEC-standarder og publiserer dem som europeiske standarder. Flere av disse sørger CENELEC for at blir harmonisert med europeisk direktiv eller forordninger.

Når en standard har likt IEC-nummer og EN-nummer, skyldes det at EN-standarden er basert på en IEC-standard. Ofte er de teknisk identiske, men CENELEC har også mulighet til å gjøre tekniske tilpassinger til Europa. Uansett, den samme standarden er tilpasset og publisert i to ulike kontekster:

IEC er for global bruk

EN er for Europa

NEK er for Norge

En CENELEC standard som er basert på en IEC standard og adoptert som norsk elektroteknisk standard vil da få prefiks NEK EN IEC. Tilsvarende vil en standard som er utviklet av CENELEC få prefiksen NEK EN.

Nummerene angir også hvilken organisasjon som er opphavet til en standard:

50000 – 59999 er standarder utviklet av CENELEC

60000 – 69999 er CENELEC utgaver av IEC standarder

80000 – 89999 er CENELEC utgaver av standarder med teknisk innhold fra  IEC og ISO i samarbeid

Kan jeg bruke en IEC-standard i stedet for en CENELEC-standard i EU/EØS?

Standarder er i utgangspunktet frivillige å bruke, men de gir en enkel måte å dokumentere at man følger myndighetskrav.

På det europeiske markedet kan man bruke en IEC-standard, men hvis det finnes en europeisk versjon (EN-standard), bør denne brukes. Det sikrer at arbeidet er i tråd med europeiske regler.

Hvis en standard er tilgjengelig som en CENELEC-standard (EN) og er harmonisert med EU-regelverk, betyr det at den er godkjent av EU. Dette er den tryggeste måten å dokumentere samsvar med regelverket.

Selv om en IEC-standard kan være teknisk identisk med en EN-standard, vil den ikke være oppført i listen over harmoniserte standarder. Derfor er det viktig å bruke EN-versjonen for å sikre at produktet eller systemet oppfyller EU-kravene.

Hva gjør jeg hvis en relevant CENELEC-standard ikke eksisterer, men det finnes en IEC-standard? 

Hvis det ikke finnes en CENELEC-standard, kan du bruke IEC-standarden. Imidlertid kan CENELEC ha pågående arbeid for standarden som tar hensyn til et EU-direktiv, og det er også større sannsynlighet for at det foreligger nasjonalt regelverk og standarder når det ikke foreligger en EN-standard.

NEK har utviklet flere samlinger og veiledere hvor hver utgivelse kan være basert på opptil flere IEC og CENELEC-standarder.  På den måten kan man få enkel tilgang til standarder som hører sammen. I mange tilfeller er samlingene oversatt til norsk og det kan forekomme tilpassninger til særnorske forhold. En standardsamling fra NEK vil normalt ha en svært fordelaktig pris sammenlignet med å kjøpe standardene hver for seg.

En oversikt over alle NEK-produkter finner du her.

Vil du lære mer om forskjellen mellom EN, IEC og NEK? Se denne filmen!