Tilbake

NEK 400 revideres og oppdateres

En revidert og oppdatert utgave av NEK 400 skal lanseres i mai 2022. Arbeidet er i full gang og de første resultatene vil bli presentert under Elsikkerhetskonferansen i november 2021.

NEK 400 – den anbefalte metoden for lavspenningsanlegg

NEK 400 – Elektriske lavspenningsinstallasjoner er den anbefalte metoden for prosjektering og utførelse av elektriske lavspenningsanlegg i Norge. Det er standardiseringskomiteen NK 64 som er ansvarlig for revisjonen av NEK 400. Komiteen teller seksti medlemmer fra hele den elektrotekniske bransjen inkludert installatører, utstyrsleverandører, rådgivende ingeniører og myndigheter.

-Interessen vi ser rundt NEK 400 er tydelig, ikke minst ser vi det ved tilstrømningen vil har til komiteen. Vi har lenge trodd at vi har nådd taket, men stadig får vi ny medlemmer. Det er utrolig moro og et godt bevis på den viktige samfunnsrollen NEK og dens komiteer spiller, forteller Leif Aanensen som er administrerende direktør i NEK.

Ny NEK 400 hvert fjerde år

Tradisjonelt kommer NEK 400 i oppdatert utgave hvert fjerde år. Gjeldende utgave kom i 2018, så en ny utgave vil bli lansert til Eliaden i mai 2022. Standarden er en omfattende publikasjon og baserer seg på det internasjonale arbeidet som blir gjort i IEC og det europeiske gjennom Cenelec. Det blir selvfølgelig gjort tilpasninger slik at standardene også dekker forhold som er viktig for myndighetene og for norsk installasjonspraksis.

-Arbeidet med NEK 400:2022 er allerede kommet langt. komiteen har allerede behandlet flere av delene i samlingen. Det skjer en enorm utvikling innenfor elektriske lavspenningsanlegg. Denne utviklingen må gjenspeiles  for at standarden skal fortsette å være relevant. Det kommer også nye myndighetskrav som standarden må ta høyde for. Fortsatt er det mye arbeid som gjenstår før man kan sette sluttstrek, men under Elsikkerhetskonferansen i november vil vi kunne avsløre noen av de endringene man i fremtiden man må forholde seg til, avslutter Leif Aanensen.

Under Elsikkerhetskonferansen vil representanter fra komiteen presentere noen av de endringene som vil bli innført i NEK 400:2022.

Les mer og meld deg på Elsikkerhetskonferansen 2021.

Relaterte artikler

Se alle nyheter

Høring for beredskapsstandarden NEK 801 

Dato
20.06.2024

Ny delstandard i NEK 400 for lading av elbåt på høring!

Dato
20.06.2024
Solcelleanlegg

NEK er på jakt etter fagansvarlig for fornybar energi

Dato
19.06.2024