Tilbake

Standarder baner vei for energieffektive offshoreanlegg

Nye krav til el-installasjoner

-NEK IEC 61892 serien inneholder viktige krav til sikkerhet og funksjon for el-installasjoner på offshoreanlegg. Dette er en viktig standard for petroleumsindustrien, men kan også være anvendelig for havvind-installasjoner. Revisjonsteamet har bestått av representanter fra både leverandører, brukere og myndigheter. Ved balansert deltagelse kan partene fremme sine interesser og samtidig sørge for at samfunnsoppgavene blir ivaretatt, forteller Arild Røed fra NEK, som er administrativ leder av IECs komite for maritime el-installasjoner (IEC TC 18).

Grundig oppdatering

Det er en grundig oppdatering av standardserien revisjonsteamet nå har vært igjennom. Oppdateringen tar høyde for de raske endringene som skjer innenfor denne næringen. Eksempler på dette er økt automasjon og en økende bruk av alternative energikilder. Det er en markedstrend å forbedre energiutnyttelsen. Dette har derfor blitt en sentral målsetning for revisjonsteamet i arbeidet med å oppdatere standardserien.

– En av de store endringene fra tidligere utgaver av NEK IEC 61892 standardene er at det ikke lenger er en øvre grense på spenningsnivå, hverken for DC eller AC. Dette gjør det blant annet mulig å plassere plattformer lenger fra land, eller koble installasjoner sammen med undervannskabler forklarer Geir Bull-Njaa, som har vært leder av revisjonsteamet. Teamet er en del av IEC Technical Committee 18 (TC 18), som utarbeider standarder for maritime elektriske installasjoner inkludert offshore installasjoner.

Miljø og energibesparelser

Miljøaspektet har også vært en del av arbeidet med standardene.

– Selv om dette i utgangspunktet ikke er miljøstandarder, har revisjonsteamet ønsket at NEK IEC 61892-serien skulle bidra til å redusere miljøavtrykket fortsetter Bull-Njaa. Flere krav som fremmer energibesparelser er implementert i NEK IEC 61892-1. Dette omfatter rasjonell bruk av generatorer og bruk av energibesparende motorer med frekvensstyring som bidrar til å optimalisere energiforbruket. Videre omfatter kravene bruk av transformatorer og annet høyspenningsutstyr med mindre energitap, energioptimalisering gjennom bruk av bremseenergi eller overskuddsvarme, samt bruk av energistyringssystem.

Fornybare energikilder er spesifisert  i NEK  IEC 61892-2. Disse kan brukes til å forsyne små offshore-enheter med lavt energiforbruk. Fornybare energikilder omfatter blant annet solcellepaneler, vindgeneratorer og termoelektriske generatorer.

Les mer om NEK IEC 61892

E-tech nummer 03/19 omtaler også arbeidet med revisjonen av IEC 61892.

Relaterte artikler

Se alle nyheter

Ørkenvandring snart over for landstrømsstandard? 

Dato
16.02.2024

Skipsfarten må redusere utslippene – elektrifisering er løsningen 

Dato
31.01.2024

Hva skjer i 2024?

Dato
15.12.2023