Tilbake

Verdens første elgravemaskin

NEK var tilstede da Veidekke lanserte sin 25 tonns beltegraver lørdag 2. februar. Dette er verdens første i sitt slag, og maskinen er levert av den norske delen av Pon Equipment.

Verdens første elgravemaskin - 25 tonn beltegraver lansert av Veidekke på Storo i Oslo.
Trond Salater

Gravemaskinen kan jobbe opp mot 7 timer med sine 2 x 300 kWh batteripakker. Med ekstern hurtiglader vil den den kunne fullade på omlag 1-2 timer, slik at lading i lunsjpausen vil gi nok kapasitet til å unngå “rekkeviddeangst” for litt overtidsarbeid.

Mange barn og voksne hadde møtt opp for å se og prøvesitte.

Vanlige gravemaskiner har solide jernlodd i bakre del av maskinen for trygg manøvrering. I denne 25 tonns graveren utgjør batteripakkene mesteparten av vekta til dette formålet.

Motor-rom med batteripakke 2 x 300 kWh

Ikke noe støy og eksos

Vi rakk å få en kort prat med maskinoperatøren. Han kunne fortelle at maskinen er helt lik som å kjøre en vanlig dieseldrevet gravemaskin i samme størrelse. Det eneste er at denne går langt på vei helt lydløst, noe som både operatør og ikke minst de næremeste omgivelser vil sette stor pris på. Arbeid i tunneller og sjakter vil også gi et godt arbeidsmiljø med tanke på at det her ikke skilles ut eksos av noe slag.

Det vil vel ikke være feil å anta at vi kommer til å se flere slike gravemaskiner etter hvert som bransjen går over til nullutslipp på flere anleggsplasser.

Fremtiden er elektrisk også i bygg og anleggsbransjen.

Relaterte artikler