Tilbake

Panelovn med elektrisk energilagring

Elektrisk energilagring blir viktig når netteierne etter hvert legger om til dynamiske nettariffer. Da må du enten holde igjen topplasten, eller grave dypere i lommeboken. Hvorfor ikke integrere energilagringsenhet i panelovnen? Det var det en fransk produsent viste frem på årets CES-messe. Produktet var en god ide mente juryen for CES-innovasjonspris, som gav dem heder og ære.

Panelovn med energilagring

CES 2018, Las Vegas: Panelovnen som ble vist frem skjulte godt på sine hemmeligheter. Kun det faktum at den hadde vunnet en av årets innovasjonspriser gjorde at NEK fattet interessen. Hva var så spesielt med denne da?

Leverandøren pekte på baksiden av panelovnen: – Her skjules vår lille hemmelighet – en elektrisk energilagringsmodul på 1 kWh. Tanken er at du har flere av disse i hjemmet, slik at de til sammen kan lagre nok energi til å glatte ut topplastene. Det eneste kunden gjør er å koble panelovnen til strømnettet, koble mot WIFI-nettverket og gi oss tilgang til synkroniserte data fra elmåler – så ordner vi resten, fortalte han.

Enkelt og greit

Leverandøren påpekte at de hadde lagt vekt på enkelthet for kundene. Leverandøren hadde en tjenestestruktur på nettet som kontinuerlig var i kontakt med panelovnene for å vurdere behovet for lagring, pådrag av varme, eller uttak av energi. Kunden fikk månedlig oversikt over besparelser ved bruk av løsningen. På engelsk kalles dette for “peak-shaving” – skal vi driste oss til å kalle det å “barbere toppene” på norsk?

– Du kan selvfølgelig også legge inn tidsstyring, nattsenking og liknende, fortalte representanten. Han la til at dette var noe som folk flest ikke orker å bruke tid på, så de hadde også planer om å ta seg av det på dine vegne. Det krevde imidlertid informasjon om du er tilstede i boligen, fortsatte han. Hvordan løser man den saken ville NEK gjerne vite?

– Vel, det enkleste er vel å ha kontroll på støynivået i boligen eller en annen sensor som fanger opp tilstedeværelse. Vi har ikke noe slikt på plass enda og det vil nok komplisere i forhold til det europeiske personvernregelverket, fortsatte han. Kanskje en kandidat for innovasjonsprisen 2019?

– Vi vil fortsette innovasjonen og må hele tiden være på høyden for å levere det beste til kundene. Da får tiden vise hva vi ender opp med til neste år, avsluttet den smilende representanten.

Har er innovasjonen?

Innovasjonen i løsningen ligger etter NEKs vurdering i koblingen mellom en energilagringsenhet, en forbruksenhet og en tjeneste som selv sørger for riktig konfigurering og drift. Juryen var åpenbart enig i at dette var nytenkende tildelte leverandøren heder og ære.

Relaterte artikler

Se alle nyheter

Ny delstandard i NEK 400 for lading av elbåt på høring!

Dato
20.06.2024

NK 64 svarer på det du lurer på i NEK 400 - del 4

Dato
19.06.2024

NK 64 svarer på det du lurer på i NEK 400 - del 3

Dato
04.06.2024