Tilbake

Livssyklusbasert systemutvikling: Unngå nedetid og teknisk gjeld

Livssyklusbasert systemutvikling er en nødvendighet i bransjer hvor systemene aldri må svikte. Dette innbefatter blant annet infrastruktur, industri og forsvar. Systemenes levetid må derfor planlegges og bygges for optimal oppetid. 

 

maskin, robot

I bransjer hvor systemene aldri må svikte – som forsvar, energi, transport og industri – er livssyklusbasert systemutvikling en nødvendighet.  

Når systemene er komplekse, sikkerhetskritiske og skal fungere over mange år, må det bygges for levetid. Kommunikasjonsløsninger, sensorer, automasjon og styringssystemer utvikles ofte i høyteknologiske miljøer med høye krav til oppetid, sikkerhet og pålitelighet. Nedetid kan føre til operasjonelle tap, sikkerhetsrisiko og store økonomiske konsekvenser. Derfor må hele utviklingsløpet planlegges med tanke på robusthet og kontinuerlig drift. Livssyklusbasert systemutvikling sikrer at kritiske faktorer som tilgjengelighet, vedlikeholdbarhet og risikohåndtering ivaretas allerede fra konseptfasen – og helt ut til avvikling. 

Et system slutter ikke å være et utviklingsprosjekt når det lanseres  

Behovsanalyse, design, integrasjon, drift, vedlikehold og til slutt avvikling eller utskifting er faser alle komplekse systemer må igjennom. Hver fase påvirker de neste – og feil tidlig i prosessen kan bli kostbare senere. Livssyklusbasert systemutvikling handler derfor om mer enn bare å få systemet til å fungere i dag. Det handler om å designe for fleksibilitet, fremtidige krav og langsiktighet. 

Komplekse systemer utvikles sjelden av ett team alene. De består av moduler, komponenter og funksjoner laget av ulike aktører, ofte på tvers av organisasjoner og fagområder. Uten en felles struktur og prosess for samhandling er risikoen stor for misforståelser, flaskehalser og teknisk gjeld. Ved å følge prinsippene for livssyklusbasert systemutvikling skapes det et felles språk og et felles rammeverk som sikrer at alle involverte jobber mot samme mål – gjennom hele systemets levetid. 

Fallgruve uten livssyklusbasert systemutvikling

En fallgruve i prosjekter er å overlate driftssikkerhet og vedlikehold til etter driftsettelse. Da er det ofte for sent eller svært kostbart å gjøre grunnleggende forbedringer. Med livssyklustenkning bygges driftssikkerhet inn i systemet fra starten av, gjennom gode designvalg og robuste arkitekturer. Dette inkluderer blant annet redundans, feiltoleranse, skalerbarhet og evne til å håndtere avvik – uten å påvirke tilgjengeligheten. 

Organisasjoner som jobber systematisk med livssyklusbasert systemutvikling, opplever lavere risiko og færre feil. Og høyere kundetillit og bedre konkurransekraft. Å kunne dokumentere at systemer er utviklet, testet, driftet og endret i tråd med helhetlige prosesser gir forutsigbarhet, både internt og overfor samarbeidspartnere. 

Driftssikre systemer fra start til slutt – dette får du med NEK 288 

NEK 288 – Livssyklusprosesser for systemer gir virksomheter som utvikler, drifter eller integrerer tekniske systemer et strukturert rammeverk for livssyklusbasert systemutvikling som sikrer oppetid, driftssikkerhet og beredskap – fra design til avvikling. For alt fra forsvar, energi, transport, industri og matproduksjon, der nedetid kan bety tapte inntekter, svekket sikkerhet eller alvorlige operasjonelle konsekvenser, tilbyr NEK 288 en helhetlig tilnærming til robust systemforvaltning.

Standardens krav og prosesser legger til rette for å forebygge og håndtere feil på en systematisk måte, samtidig som dokumentasjonen styrkes og sporbarheten forbedres. Dette gir økt tillit både internt i organisasjonen og overfor kunder og myndigheter. Ved å innføre en strukturert tilnærming til teknisk beredskap, kan virksomheten redusere både risiko og driftskostnader, og samtidig etablere et felles språk for samarbeid mellom utviklere, leverandører og systemeiere. 

NEK 288 gjør det mulig å gå fra reaktiv feilretting til proaktiv robusthet – og gir virksomheten et reelt fortrinn i anbud, sertifisering og kvalitetsledelse. Les mer om hvordan NEK 288 hjelper deg med å utvikle robuste, sikre og pålitelige systemer på produkter/nek-288/