Elbil-batterier får et nytt liv
Tekst: Håkon Nergård, rådgiver i NEK
Batterier vil bli en essensiell del av energisystemene. Gjenbruk av batterier fra elbiler er en av mulighetene man ser for energilagring. Man regner med at batterier som ikke lenger kan brukes i bil fortsatt kan ha opp til 80% av kapasiteten. Gjenbruk er allikvel forbundet med både risiko i selve gjenvinningen og senere bruk. Internasjonale standarder adresserer dette og er viktige verktøy for en bærekraftig gjenbruk.
Batterier kan spille en viktig rolle for å nå netto nullutslipp. Spesielt når det gjelder lagring av energi fra fornybare kilder. Fornybare kilder produserer strøm når naturforholdene er til stede. Det må vind til for at vindturbiner skal produsere energi, og skinner ikke sola går produksjonen fra solcellepaneler ned. Dette kan medføre underskudd av tilgjengelig elektrisitet i perioder med lite produksjon. Batterier kan bidra til å løse dette. Ved å lagre energi-overskuddet kan man bruke dette lageret når produksjon og forbruk ikke harmonerer.
Ifølge International Energy Agency (IEA) sin rapport Net Zero Emissions by 2050 Scenario, er batterier en essensiell del av det globale energisystemet i dag og den raskest voksende energiteknologien på markedet.
Et tegn på økt elektrifisering i Norge ser man i veksten av elbiler. I 2010 var det 2068 elbiler i Norge. I 2015 var det 69.134 mens i 2023 nesten 700.000, ifølge SSB, og veksten ser ut til å bare fortsette. Andre eksempler på den omfattende elektrifiseringen er veksten i energikrevende datasentre og elektrifisering av offshore-industrien.
Batterier gir miljøutfordringer og industrimuligheter
Masseproduksjon av batterier er forbundet med både økonomiske og miljømessige kostnader. Batterier inneholder I tillegg kan batterier som når slutten av sin levetid lede til forurensning av giftig avfall dersom de ikke avhendes på riktig måte, og dermed bidra til problemer med elektrisk og elektronisk avfall .
IEA anslår at batterier som ikke lenger oppfyller kravene for bruk i elektriske kjøretøy (EV) fortsatt har opptil 80 % av sin totale brukbare kapasitet. I takt med elbilindustriens vekst, vokser også potensialet for energilagringssystemer med gjenbruks-batterier fra de samme elbilene. Med noen års forsinkelse. Her ligger det store muligheter for batterilagrings-industri, nye konsepter og oppskalering av disse.
Likevel er veien til gjenbrukte batterier ikke uten hindringer, ettersom både teknologiske og regulatoriske utfordringer fortsatt skaper barrierer for utbredelsen. Det er både risikoer knyttet til prosessen med å gjenbruke batteriene, og til selve bruken av dem. I tillegg utvikler mange land ulike krav og forskrifter for dette, noe som potensielt kan skape tekniske eller sikkerhetsmessige utfordringer og barrierer.
Standarder kan overvinne utfordringer
Internasjonale standarder er et viktig verktøy for å overvinne disse utfordringene. Den nylig publiserte IEC 63338 adresserer dette ved å gi generell veiledning om gjenbruk og videre bruk av sekundærceller og batterier. Standarden dekker sikkerhetsrisikoene forbundet med litium-ion- og nikkelsystemer, samt aspekter som vurdering av egnethet for gjenbruk eller videre bruk, produsentens advarsler og mer.
Standarden er utviklet av IECs tekniske komité for sekundærceller og batterier med alkaliske eller andre ikke-syre elektrolytter, TC 21/SC 21A. Komiteen gjenspeiles av NEK’s NK 21/120 – Sekundærbatterier og Energilagringssystemer.
Dette er den nyeste i en rekke standarder utviklet av standardiseringskomitene TC 21/SC 21A og TC120 for å støtte sikker og pålitelig gjenbruk og videre bruk av batterier og energilagrings-systemer.
Andre relevante standarder fra komiteene inkluderer blant annet:
- IEC 63330-1 (Generelle krav til videre bruk av sekundærceller, moduler, batteripakker og batterisystemer)
- IEC 62933-4-4 (Miljøkrav for batteribaserte energilagringssystemer (BESS) med gjenbrukte batterier)
- IEC 62933-5-3 (Sikkerhetskrav for nettilkoblede energilagringssystemer (EES))
- NEK 488:2024 (Risikovurderinger av energilagringssystemer)
Hold av datoen 12. februar til seminar om batteri og energilagring
For de som ønsker å lære mer om veien videre for batteribaserte energiløsninger i Norge, arranger NEK et spennende seminar om batteri og energilagring den 12. februar på Oslo Kongressenter. Med mulighet for online deltakelse. Arrangementet vil ta for seg dagsaktuelle temaer innen batteriteknologi og energilagring, med ekspertforedrag og diskusjoner om hvordan batteri- og energilagringsteknologi former energifremtiden.
Vi regner med stor interesse for dette arrangementet, hvor blant annet nøkkelaktører fra næring, Forskningsrådet og Miljødirektoratet skal holde innlegg.
Her kan du se programmet for seminaret og melde deg på.