Bærekraftige datasentre
Tekst: Sigmund Eng, faglig ansvarlig EKOM i NEK
Antall datasentre vokser i Norge. En viktig årsak er stabil tilgang til elektrisitet og lave energipriser, for datasentrene er avhengig av store mengder elektrisitet. Myndighetene setter nå stramme krav til datasentrene for bærekraft. Standarden NEK 703 er et godt verktøy for å overholde myndighetenes bestemmelser.
Strengere miljøkrav
Samfunnet digitaliseres i en stadig raskere takt, og datasentre befinner seg i sentrum av denne utviklingen. Datasentre er nødvendig for å drifte et flertall av de digitale tjenestene vi benytter oss av i det daglige. Samtidig er også datasentre storforbrukere av elektrisk energi med de utfordringene det gir.
Myndighetene strammer inn kravene til energibruk og karbonutslipp på bred front, og dette gjelder også datasentre. Et eksempel er Europakommisjonens «Green Deal1», som er en vekststrategi med bakgrunn i målsetningen om å være klimanøytral. Samtidig så forventer kundene mer miljøvennlige løsninger, og større transparens rundt energibruk og miljøtiltak. Bærekraft er et uttrykk som gjenspeiler dette, og som har fått stadig større betydning. Grønne løsninger og bærekraft er viktigere enn noen gang om vi skal nå kravene for reduksjon i utslippene av klimagasser.
Økt konkurransekraft
Bruk av bærekraftige løsninger er ikke lenger et valg, men en nødvendighet for datasentre. Dette kan være en utfordring, men også en mulighet for å øke egen konkurransekraft.
Effektiv drift med best mulig energiforvaltning, og lavest mulig miljøavtrykk, fører ofte til reduserte driftskostnader. Samtidig skal man etterleve myndighetskrav og oppfylle kundenes forventninger. I sum gir dette et potensiale for å øke virksomhetens konkurransekraft betydelig.
En utfordring kan være å finne hvordan man skal tilnærme seg problemstillingene og finne de gode løsningene. Svaret ligger i bruk av gode etablerte tekniske standarder.
Standardiserte løsninger med NEK 703
NEK 703 – Anlegg og infrastruktur i datasentre – er en norsk elektroteknisk standardsamling, som beskriver strukturerte løsninger for å imøtekomme kravene om miljøvennlige og bærekraftige datasentre.
Standardsamlingen NEK 703 består av standarder i den europeiske EN 50600-serien. Oppbyggingen som en samling gir økt brukervennlighet for disse standardene.
NEK 703 gir flere retningslinjer for å oppnå bærekraftsmål innenfor flere områder. Noen eksempler er:
-
- NEK 703 introduserer Power Usage Effectiveness (PUE) som en nøkkelindikator for energibruk og effektiv drift. PUE er definert som forholdet mellom datasentrets totale energiforbruk sett i forhold til IT-utstyrets energiforbruk, på årsbasis. Det totale energiforbruket inkluderer ventilasjon, kjøling, belysning og så videre. Virksomheter kan kontinuerlig overvåke og optimalisere PUE for å oppnå mer effektiv drift.
-
- Standarden spesifiserer metoder for vurdering av energiforvaltning og bruk av fornybare energikilder. Renewable Energy Factor (REF) er en indikator som beskriver prosentandelen av fornybar energi, sett i forhold til totalt energiforbruk i datasenteret. Dette er relevant når det gjelder å anslå CO2 utslipp og øke datasentrenes bærekraft.
-
- Datasentre produserer mye varme, noe som krever kjøleløsninger. NEK 703 gir føringer hvordan kjølesystemer kan løses, inkludert bruk av såkalt gratis kjøling (free cooling) og varmegjenvinning.
-
- NEK 703 gir retningslinjer for design med tanke på hele livssyklusen til datasenteret. Denne holistiske tilnærmingen åpner for gjenbruk og sirkulær håndtering av utstyr.
NEK 703 er et godt verktøy for virksomheter som planlegger, installerer og/eller drifter datasentre, og som ønsker å redusere miljøavtrykket og øke konkurranseevnen.
Retningslinjene i NEK 703 er utviklet av bransjeaktører i et samarbeid i den europeiske standardiseringsorganisasjonen CENELEC, og er derfor i samsvar med myndighetenes målsetninger, og kundenes forventninger.