Tilbake

Nå tennes tusen julelys

For mange skapes julestemningen av de mange tradisjoner man har opparbeidet seg. Lukten av julemat, knekking av nøtter, sju slag kaker, pakking av gaver og alt annet man gjør bare de siste ukene i desember. Allikevel er det vel ingenting som minner mer om jul enn alle lysene som tennes rundt om i de mange hjem og i det offentlige rom.

NEK - Arild Kjærnli

Da treet begynte å bli en del av julefeiringen på 1800 tallet var det i liten grad lys involvert. Noen festet riktignok lys i varm voks til treet, men da var ikke veien lang fra du grønne glitrende til du sorte rykende. Litt bedre ble det da Edward H. Johnsen, som var en av Thomas Edisons medarbeidere, pyntet sitt tre med 80 røde, hvite og blå lyspærer i 1882. Dette er regnet som de første elektriske julelysene. Imidlertid var dette ikke billig og var ikke for den vanlige mannen i gata. Stort sett var det bare forretninger som hadde råd til slik dekorasjon. Det var først i etterkrigstiden at den vanlige mann hadde midler til å kjøpe elektriske juletrelys og godt opplyste trær ble raskt allemannseie.

Led teknologien ble utviklet allerede tidlig på 1900-tallet, men skulle først revolusjonere julepyntingen rundt millenniumskiftet. Da begynte led lenkene å dukke opp og snart blinket det i rødt hvitt og blått fra ett hvert hus og balkong med respekt for seg selv. Når grantrær og tuja er opplyst etter alle kunstens regler i hager og parker over hele landet skulle man tro at tradisjonen med julegrantenning var på vikende grunn. Ikke noe mer kan være feil. Fortsatt jubles og applauderes det når lysene tennes, enten det er på universitetsplassen, Trafalgar Square, Rockefeller Center eller i ett av de mange borettslag med dette på juleprogrammet.  En ting er sikkert, jul uten lys er ikke jul.

Julelys uten internasjonale elektrotekniske standarder hadde nesten vært umulig. Vi i NEK tar derfor en bitte liten del av æren for at Norge stråler gjennom julen. Standardiseringen sørger for at de samme regler gjelder på tvers av landegrensene og produkter til en lav pris blir tilgjengelig i Norge. Du kan derfor trygt kjøpe en lysslynge eller andre «lysende» produkter og vite at støpselet virker og sikkerheten er ivaretatt.  Mange har bidratt til at du kan tenke på julestemning og ikke helse, miljø og sikkerhet. Det har noen allerede gjort for deg.

NEK ønsker deg en riktig god jul!

Relaterte artikler

Se alle nyheter

NK 64 svarer på det du lurer på i NEK 400

Dato
15.05.2024

NK 64 svarer på det du lurer på i NEK 400

Dato
26.04.2024

Teknisk dokumentasjon som skaper forståelse

Dato
19.03.2024