Tilbake

Teknologi gir uavhengighet og frihet

Hjelpemidler bidrar til å takle utfordringene som kommer med aldring og funksjonshemming.

Det som umiddelbart kommer til tankene når man hører aktivt assistert liv (AAL), er at det er viktig å hjelpe eldre borgere til å ha så god livskvalitet som mulig. Fokuset for teknologien er åpenbart hos eldre i industrialiserte land hvor befolkningen vokser raskt, men AAL representerer mer enn det – det er ment for alle mennesker som lider av sykdommer eller fysiske, psykiske og sosiale funksjonshemminger. Det generelle konseptet er å sikre at de lever et uavhengig og komfortabelt liv i sitt eget miljø, så lenge de kan klare seg selv.

Et bredt spekter av teknologier

Alle kan dra nytte av bruk av smarte enheter og apparater, fra nye teknologiske utviklinger i helsetjenester, fra nye design i huset som inneholder sensorer i hvert hjørne, slik at folk kan kontrollere dører, vinduer, oppvarming og mye mer gjennom applikasjoner på smarttelefonen eller nettbrettet. For eldre eller funksjonshemmede kan disse teknologiene endre liv. De kan bo i eget hjem i stedet for å måtte gå til spesialiserte institusjoner, de kan være uavhengige, samtidig som de vet at hvis problemer skulle oppstå er hjelp fra familie, omsorgspersoner eller beredskapstjenester tilgjengelig med et tastetrykk.

Eldre eller funksjonshemmede føler seg ofte isolert. AAL utvikler programmer og applikasjoner som hjelper dem å forbli sosialt aktive. De kan regelmessig chatte på nettet med familien og assisterende roboter tillater dem å samhandle med omsorgspersoner eller leger via videokonferanse mens sistnevnte kan eksternt besøke pasienten for å sikre at alt er som det skal være.

Fortløpende utvikling

Det går ikke en dag uten en lansering innen smartteknologi, innen helsevesen og medisinsk utstyr, innen robotikk og wearable teknologi. Når andelen personer på over 60 år forventes å nesten doble fra 12% til 20% mellom 2015 og 2050, og med mer enn en milliard med noen form for funksjonshemning (WHO), er det essensielt å utvikle nye former for hjelp. Hjelpemidler vil helt klart spille en viktig rolle i fremtiden for å bidra til omsorg og velvære for denne delen av befolkningen.

Kilde: IEC E-tech – http://iecetech.org/issue/2017-03/Independence-means-everything. Forfattet av Claire Marchand, oversatt til norsk av Sondre Moe Knudsen.

Relaterte artikler

Se alle nyheter

Høring for beredskapsstandarden NEK 801 

Dato
20.06.2024

Ny delstandard i NEK 400 for lading av elbåt på høring!

Dato
20.06.2024
Solcelleanlegg

NEK er på jakt etter fagansvarlig for fornybar energi

Dato
19.06.2024