Tilbake

Er utstyret klart til «Vaffeldagen»?

25. mars er etter hvert blitt kjent som “Vaffeldagen”, og mange tar sine kjære vaffeljern frem fra skap og skuffer. NEK skal ikke ødelegge opplevelsen med noen skrekkhistorier, men vi synes dagen fortjener å bli markert i hyggelige rammer og uten problemer og farer.

Nam nam

En god regel er alltid å ta en visuell sjekk av det elektriske utstyret før man setter pluggen inn i stikkontakten. Ser pluggen ok ut – og er ledningen uten skader? Ser i det hele tatt apparatet ut til å være i orden? Er det lenge siden man har brukt apparatet, kan det være en god ide å lese gjennom bruksanvisningen og spesielt merke seg det som gjelder sikkerhet.

Standarder

For elektriske husholdningsapparater er de aller fleste standardene i utgangspunktet utarbeidet av IEC.  Det er de tekniske komiteene IEC TC 61 og  Cenelec TC 61 som utarbeider henholdsvis de internasjonale og europeiske standardene. I Norge er det normkomite NK 61 som deltar nasjonalt og internasjonalt med å ivareta de norske interessene  innenfor disse to standardiseringsorganisasjonene.

Standarden som omhandler generell sikkerhet for husholdningsapparater er EN 60335-1. For mer spesifikke apparater som eksempelvis vaffeljern er det i tillegg en egen standarden som heter EN 60335-2-9.

CE-merking og elsikkerhet.

Selv om produsenter og importører av elektrisk utstyr ikke er pålagt å benytte standarder, vil så og si alle benytte seg av dette “verktøyet” under design, produksjon  og dokumentasjon av slike apparater.

Elektrisk utstyr som omsettes på det europeiske markedet skal CE-merkes. Ønsker du å vite mer om CE-merking og regelverket kan du lese her.
Når det gjelder generell sikkerhet i hjemmet kan vi anbefale nettsiden www.sikkerhverdag.no . Når det gjelder elektrisk sikkerhet, se deres temaside om strøm.

Vi ønsker alle som tar vaffeljernet i bruk på “Vaffeldagen” en trygg og fin opplevelse!

Relaterte artikler

Se alle nyheter

NK 64 svarer på det du lurer på i NEK 400 - del 3

Dato
04.06.2024

NK 64 svarer på det du lurer på i NEK 400 - del 2

Dato
15.05.2024

NK 64 svarer på det du lurer på i NEK 400 - del 1

Dato
22.04.2024