Tilbake

Lat eller smart i sommervarmen

Har du også kjøpt en smart gressklipper? Og hvor smart er den egentlig?

Lynet, robotgressklipper

Vi er i starten av en rivende utvikling der «smart» ser ut til å være et ord det går inflasjon i. Gressklippere er ikke spesielt smarte, og i hvert fall ikke naboens. Den starter klokka 04 om natta og høres godt inn på andre naboers soverom som gjerne har vinduene åpne om sommeren. Naturlig nok til ergrelse for dem som våkner. Den kjører seg også fast og lager leven. Smart er det imidlertid at den gir beskjed via internett til eieren når noe er feil. Og enda smartere at eieren kan endre klippetidene via sin smarttelefon, forutsatt beskjed fra de våkne naboene. Det smarteste og kanskje det aller beste er at vi ikke lenger trenger å bruke av egen tid for å klippe plenen. Med videreutvikling av mekanikk og teknologi har smarte gressklippere sikkert kommet for å bli.

Smart House

Foto: IEC

En tilsvarende utvikling skjer med resten av hjemmet, med styring og overvåking av lys, varme, ventilasjon, dører, katteluker, kjøleskap osv. Alt via en app på smarttelefonen, forutsatt at alt utstyr er levert av samme leverandør, eller enda bedre: at leverandørene benytter en felles standard for informasjonsutveksling. Innenfor automatisering i hjemmet er standardiseringen avgjørende for det smarte hjemmets suksess. I dag må vi gjerne ha en enhet eller boks med tilhørende app for hver utstyrstype vi vil kommunisere med, men dette vil endre seg etter hvert som leverandørene tar standarder i bruk. De tekniske komiteene NEK NK 13, NK 25/205/215, NK 34, NK 57, NK 65 og NK 118 m.fl. arbeider alle med standardisering av datamodeller og informasjonsutveksling. Eksempelvis for de nye smarte strømmålerne som vil bli lest av automatisk, for nettselskapenes styring og overvåking, for industriautomatisering og for plusskunders tilkobling av ny elproduksjon til nettet. Les også mer om standarder for smarthus hos KNX Norge.

Avstanden mellom app’en som brukes til styring av gressklipperen til en fremtidig app som styrer og overvåker et velutrustet smarthus med solcellepaneler, batterier, ladere og elbiler er stor, men med standardiseringsarbeidet godt i gang åpnes det store muligheter for enda bedre kontroll og sikkerhet knyttet til strømforbruk og egen elproduksjon i årene som kommer. Alt til det beste for samfunnet og den enkelte innbygger.

Ansvaret for den elektriske installasjonen i hjemmene våre påligger den enkelte eier og bruker av hjemmet (anlegget). Ved å benytte registrert elinstallatør skal man være sikker på at den elektriske installasjonen er i henhold til de gjeldende forskrifter, normer og standarder. Elinstallatørene har elsikkerhet som sin høyeste prioritet, og dermed kan forbrukerne være trygge på at smarte hjem også vil være sikre hjem. DSB har mye informasjon på nett, og du kan lese mer om sikker hverdag her.

CEN-CENELEC-ETSI Smart Grid Reference Architecture

Relaterte artikler

Se alle nyheter
fakta om strøm

Fakta om strøm - NEKs nye nettside!

Dato
04.03.2024

Håkon Rem – ny styreleder i NEK

Dato
27.02.2024

Eltransportforum har ny leder

Dato
30.11.2023