Tilbake

Strømmens dag 23. januar 2015!

Strømmens dag 23. januar feires for første gang i Norge i år. Ideen og feiringen av “Elens dag” har kommet fra Sverige og er stiftet av Svensk Energi i 2013. Dagen legger vekt på verdien av strømmen og hvordan hverdagen hadde fungert uten. I Norge er det Energi Norge som har etablert denne dagen.

Strømmens dag 23. januar

Strømmens dag legger vekt på verdien av strøm, men må også sees i sammenheng med klimaproblematikken og vi bør kankje også sende en tanke til betydningen av den elektrotekniske standardiseringen.

Hverdagen vår hadde vært en helt annen uten strøm. Hvordan skulle det gå uten at vi hadde strøm til mobiltelefoner, PCer, belysning og varme, samt til industri og sykehus. Videre er den norske strømproduksjonen basert på fornybar vann kraft, noe som sparer atmosfæren vår for fossile utslipp.

Det første vannkraftverket som ble bygget i Norge var i Hamn Senja i 1882. Dette ble bygget i forbindelse med Senja nikkelverk. Den første strømmen derimot som ble produsert for privatpersoner var i 1885 og denne kom fra Laugstol Brug i Skien, som var det første elektrisitetsverket som solgte strøm til vanlige abonnenter. Nansen var en av de første som benyttet seg av vindkraft offshore på Fram i polhavet i 1894 med en vindturbin montert på dekk.

Hammerfest by var en av de byene som var tidligst ute med elektrisitetsverk. Dette var allerede i 1891 og var basert på vannkraft.Oslo fikk derimot sitt første elektrisitetsverk et år senere og dette var dampmaskindrevet. Hammeren kraftsstasjon er den eneste kraftstasjonen i Oslo og Norges eldste som er i drift i dag. Det typiske for disse elektrisitetsverkene var at det var belysning som var mest av interesse. Derfor var Hammerfest den byen i Norge som fikk gatebelysning først.

VI kan i utgangspunktet se på hver dag som strømmens dag, da det er noe vi omgir oss med hver dag uten at vi tenker særlig over det. I tillegg tenker vi lite over at mye av det elektrotekniske vi omgir oss med som standardisert. Det store flertallet av oss har glede av standarder hver eneste dag. Hvordan hadde vi reagert hvis vi kom hjem og laderen til vår nye mobiltelefon ikke passet i stikkontakten?

Behovet for standardisering innen det elektrotekniske området meldte seg tidlig, når det gjaldt installasjonener, belysning, bygging av kraftledninger og kraftverk. I 1906 ble derfor IEC (International Electrotechnical Commission) opprettet.

Første elektrotekniske standarden fra 1911

Rask ble det laget standarder for transformatorer og andre apparater som var knyttet til kraftproduksjon og overføring av kraft. Allerede i august 1911 så den første elektrotekniske standarden dagens lys. Den hadde tittelen «Rating of electrical machinery» og handlet om konstruksjon av elektriske generatorer og motorer.

Den 24. september i 1912 ble det avholdt konstituerende møte i «lokalkomiteen for Norge» i IEC. Dette medførte at NEK ble etablert i 1912 i “strømmens tjeneste” og at vi den dag i dag er nasjonalt og globalt aktive for å lage gode standarder for utnyttelse av strømmen til beste for den enkelte og det norske samfunn.

Strømmens dag 23. januar er derfor noe vi bør være med å feire. Dagen er hos oss etablert av Energi Norge, som også markerer denne dagen på Facebook med egen Strømmens dag side.

Relaterte artikler

Se alle nyheter
fakta om strøm

Fakta om strøm - NEKs nye nettside!

Dato
04.03.2024

Håkon Rem – ny styreleder i NEK

Dato
27.02.2024

Eltransportforum har ny leder

Dato
30.11.2023