Tilbake

Electropedia inneholder nå 3073 norske termer

I begynnelsen av november ble det lansert enda 750 nye elektrotekniske termer i den den internasjonale databasen Electropedia, som eies av IEC (International Electrotechnical Commission). Denne gangen var det termer fra fagområdet belysning.

Belysning

De ulike termene er oversatt både til bokmål og nynorsk. Til oversettelsen har vi fått god hjelp av Lyskultur som har oversatt alle de 750 termene fra engelsk til bokmål. Deretter er alle termene blitt oversatt til nynorsk. Her har vi hatt god støtte og hjelp fra Språkrådet. Språkrådet har også gjennomgått av alle bokmåltermene slik at vi er sikre på at de er språklig korrekte.

Denne gangen var det området innen belysning, (845 Lighting) som er oversatt. Dette er termer innen stråling, fargespekter, lysstyrke, emisjon, refleksjon, foto effekter, lamper, lys, pærer, lyskilder, sollys til ulike lys slik som tåkelys, fyrlykter og lyssignaler til belysning på flyplasser.

Electropedia

Databasen Electropedia er laget av IEC som er verdens ledende organisasjon når det gjelder utarbeidelse og publisering av internasjonale standarder innen det elektrotekniske området. Electropedia inneholder alle termer og definisjoner innen internasjonalt elektro vokabular eller IEV på mange språk. Disse er også utgitt som et sett med publikasjoner i NEK IEC 60050-serien som kan bestilles fra nettbutikken. De fleste av disse er foreløpig dessverre ikke oppdatert med oversettelser til flere språk utenom engelsk og fransk.

Electropedia inneholder pr. i dag mer enn 20.000 termer og definisjoner på språk som engelsk, fransk og tysk. I tillegg er det med forskjellig dekningsgrad mange termer som er oversatt til andre språk slik som bl.a. arabisk, kinesisk, tysk, italiensk, japansk, norsk (bokmål og nynorsk), portugisisk, polsk, russisk, spansk og svensk.

Med de nye 750 lanserte norske termene inneholder Electropedia i dag i overkant av 3000 norske elektrotekniske termer. Disse 3073 norske termene er innen 14 forskjellige fagområder.

Vi har, som tidligere nevnt, vært så heldige å få god hjelp fra både Lyskultur og Språkrådet, noe som har gjort at vi har kunnet fortsette dette arbeidet.
I dag finnes det norske oversettelser innen følgende områder:

101: Mathematics
121: Electromagnetism
131: Circuit theory
161: Electromagnetic compatibility
195: Earthing and protection against electric shock
426: Equipment for explosive atmospheres

421: Power transformers and reactors
441: Koblingsutstyr, kontrollutstyr og sikring.
448: Power system protection
461: Electric cables
466: Overhead lines
471: Insulators
826: Electrical installations
845: Lighting

Relaterte artikler

Se alle nyheter
fakta om strøm

Fakta om strøm - NEKs nye nettside!

Dato
04.03.2024

Håkon Rem – ny styreleder i NEK

Dato
27.02.2024

Et historisk blikk på IEC TC 3 

Dato
24.01.2024