Tilbake

Vår elektriske fremtid – Samfunn og struktur

Vår elektriske framtid er en rapport utviklet av NEK, som tar for seg utviklingstrekk som vil ha betydning for bruk av elektrisitet i fremtiden. Analysene fra denne rapporten er nå ytterligere bearbeidet og har blitt delt inn i 4 temarapporter, som kan lese hver for seg. Inndelingen gjør at man kan fokusere på sine hovedinteresser enten det er innenfor en eller flere av temarapportene.

Norsk Elektroteknisk Komite (NEK) lanserte høsten 2024 rapporten Vår elektriske fremtid – Perspektiv 2030. Denne rapporten ble utviklet i nært samarbeid med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Etter arbeidet med- og publiseringen av rapporten har NEK nå valgt å dele inn hovedrapporten i fire temarapporter.

      • Samfunn og struktur
      • Politikk og policy
      • Teknologi og trender
      • Natur og klima

Hensikten med oppdelingen er å gjøre innholdet mer tilgjengelig og lettere forståelig for et bredere publikum – også utenfor NEKs tradisjonelle målgrupper.

-Vi håper inndelingen gir leserne mulighet til å fordype seg i hvert enkelt tema. Samtidig som de gir økt forståelse av kompleksiteten rundt utfordringer og muligheter vi antar vil prege overgangen til en mer elektrifisert fremtid, forteller Tor Kristian Sørensen, rådgiver – utredning og analyse.

Økt elektrifisering i samfunnet

Den første temarapporten, «Samfunn og struktur» belyser hvordan økt elektrifisering påvirker samfunnet og de infrastrukturene vi er avhengige av. Økt bruk av elektrisitet innen sektorer som transport, industri og husholdninger gjør oss stadig mer avhengige av en sikker og stabil strømforsyning (forsyningssikkerhet).

Samtidig ser vi at digital transformasjon og det grønne skifte er makrotrender som påvirker alle sektorer. Dette understreker behovet for en robust infrastruktur, som består av linjer både for energi og kommunikasjon.

Norges fornybare energiressurser, spesielt vannkraft, gir oss en unik mulighet til å imøtekomme den økende etterspørselen etter fornybar energi. Samtidig viser rapporten at digitalisering og økt elektrifisering gjør samfunnet vårt stadig mer sårbart:

-Bortfall av strøm eller elektronisk kommunikasjon (ekom) vil kunne lamme kritiske tjenester som AMK-sentraler, brann, redning og helsehjelp.

Infrastrukturenes gjensidige avhengighet

«Samfunn og struktur» rapporten fremhever den gjensidige avhengigheten mellom elektrisitet og ekom. Elektrisiteten understøtter samfunnskritiske infrastrukturer som vannforsyning, transport og nødkommunikasjon. Samtidig er digital teknologi avgjørende for å optimalisere og sikre driften av strømnettet.

En rekke offentlige utredninger har vurdert hvilke infrastrukturer som kan betraktes som samfunnskritiske. Vann- og avløpssystemer, kraftforsyning, transport, havner og ekomnettverk, er noen av de. Det legges vekt på at disse infrastrukturer krever nær full oppetid, og svikt i et av systemene kan få alvorlige konsekvenser for samfunnets funksjon og sikkerhet.

Fremtidens elektriske samfunn

Samtidig som rapporten «Samfunn og struktur» viser at det er store utfordringer knyttet til elsikkerhet, trekker den også frem muligheter. Smarte energinett og digitalisering av strømforsyningen kan bidra til mer effektiv utnyttelse av energien og gjøre det mulig å håndtere økende elektrisitetsforbruk.

Integrasjon av teknologi i helsevesenet og økt bruk av elektromedisinsk utstyr er eksempler på hvordan elektrifisering vil prege samfunnet framover.

Økt elektrifiseringen stiller også krav til kompetanse og teknologisk utvikling. Regelverket for elektriske anlegg må tilpasses denne utviklingen for å sikre at samfunnet kan opprettholde en stabil og trygg strømforsyning.

En helhetlig tilnærming

Det kreves, nå mer enn noen gang, at samfunnet tenker helhetlig og sørger for at alle sektorer spiller sammen på en trygg og effektiv måte. Ved å dele de fire temarapportene, ønsker NEK å gjøre det lettere for både bransjen og samfunnet for øvrig å forstå de komplekse utfordringene, men også mulighetene som ligger foran oss.

-De fire driverne utgjør grunnlaget for analysene, og har gitt oss verdifull innsikt. Vi håper leserne av våre temarapporter finner de nyttige. Samtidig håper vi de kan bidra til å ta trygge og fremtidsrettede (elsikkerhets) valg, avslutter Tor Kristian Sørensen

Temarapportene finner du her – klikk på bildet

Teknologi og trender

Samfunn og struktur

Natur og klima

Politikk og policy

Les mer om utredninger og rapporter fra NEK