Tilbake

Kvinner i standardisering – en nøkkel til en bærekraftig fremtid

Den grønne og digitale omstillingen krever nye løsninger innen elektrifisering, energieffektivisering og digitalisering. For å møte disse utfordringene, trenger vi en arbeidsstyrke som er både kompetent og mangfoldig. Kvinner kan spille en avgjørende rolle i utviklingen av standarder som støtter denne omstillingen.

Kvinner i standardisering

Mangfold og kompetanse – en styrke i standardiseringsarbeidet

Regjeringen lanserte nylig Norges første nasjonale strategi for likestilling mellom kvinner og menn. Strategien setter en ramme for å løse viktige utfordringer innen likestillingsfeltet og for å styrke kvinners posisjon i alle deler av samfunnet. Dette er i tråd med FNs bærekraftsmål 5, som har som mål å oppnå likestilling ved å styrke kvinners deltakelse og innflytelse.

Flere kvinner søker seg til teknologi- og industrifag enn tidligere, ifølge NRK. Dette kommer også frem i rapporten Education at a Glance 2024. Der kommer det frem at kvinner i større grad enn menn fullfører utdanning på alle nivåer. Dette kan gi et viktig grunnlag for å styrke kvinners deltakelse i tekniske fagfelt. I en bransje der kvinner tradisjonelt har vært underrepresentert, er det viktig å rekruttere og inkludere flere for å oppnå et mer mangfoldig arbeidsmiljø.

Praktiske eksempler fra Norge

I Norge har vi allerede sett positive eksempler på kvinnelig deltakelse i tekniske fag. For eksempel har NHO Elektro i sitt veikart fremhevet viktigheten av å rekruttere flere kvinner til fagarbeidernivå i elektrobransjen, spesielt i lys av den økende kampen om arbeidskraft.

Standard Norge har på sine nettsider en oversikt over standarder som har direkte formål om å fjerne skjevheter og fremme likestilling.

NEK ønsker å øke antall kvinner som jobber med standardisering. Elektroteknisk standardisering krever et bredt spekter av kompetanse og perspektiver, og det å få inn flere kvinner vil sikre en bærekraftig og mangfoldig utvikling innen standardisering.

NEK ønsker også å øke kvinneandelen i våre komiteer. Vi har gjennom medlemsundersøkelser sett at mange komitémedlemmer ikke bare deltar for å påvirke standarder, men også for å øke sin egen kompetanse, bygge nettverk og utveksle erfaringer.

– Alle parter er tjent med å styrke deltagelsen fra både nyutdannede og erfarne kvinner i bransjen. I en standardiseringskomite er det, samlet sett, et svært høyt kompetansenivå. Dette gjør at hver enkelt deltaker vil få tilført verdifull kunnskap, nettverk og erfaring. Samtidig er det viktig at standardiseringskomiteer representerer et mangfold for å belyse diskusjoner fra flere innfallsvinkler, sier prosjektleder i NEK, Jan Sølve Stømer.

Internasjonal sammenheng

Elektroteknisk standardisering skjer på flere nivåer – regionalt, nasjonalt og internasjonalt. Organisasjoner som IEC og CENELEC jobber aktivt med å fremme kjønnsmangfold. Dette arbeidet er tett knyttet til FNs bærekraftsmål 5 om likestilling. Gjennom samarbeidet mellom NEK og disse internasjonale organisasjonene utvikles standarder som fungerer på tvers av landegrenser.

Er du kvinne og leser dette?

Ikke la denne muligheten gå fra deg! Delta i arbeidet i en eller flere av våre rundt 100 fagkomiteer, som setter standarden for morgendagens elektrotekniske samfunn. Ved å samle ulike perspektiver, skaper vi bedre løsninger for alle.

Bli komitemedlem