Teknisk dokumentasjon – avgjørende for kvalitet
Tekst: Kristoffer Gjertsen, fagsjef NEK
God teknisk dokumentasjon er en vital del av store produksjonsanlegg og utbyggingsprosjekter. En enkel vei til dokumentasjon av høy kvalitet er å bruke internasjonale standarder. Dette har mange av de store aktørene innenfor vindkraft tatt innover seg og etablert TIM Wind. TIM Wind arbeider i ulike arbeidsgrupper for å lage hjelpemidler slik at bruken av standarder blir enhetlig. Gjennom dette arbeidet ser man for seg å spare både tid og ressurser, og samtidig ha dokumentasjon som ivaretar grunnleggende sikkerhet.
I større produksjonsanlegg og prosjekter er teknisk dokumentasjon avgjørende for tiltakets kvalitet. Krav til teknisk dokumentasjon gjøres derfor ofte gjeldende gjennom bestilling og kontrakt. En forenklet måte å spesifisere kravene på, er å henvise til standarder som metode for utforming av teknisk dokumentasjon. Bruk av standarder sparer tid, ressurser og kostnader. Samtidig vil også konfliktnivået minimeres da det ikke er rom for tolkning av dokumentasjonens innhold og kvalitet. I mange tilfeller er det også krav til teknisk dokumentasjon i regelverk og direktiver, og på den måten en obligatorisk leveranse. Dokumentasjonen ivaretar ofte den grunnleggende sikkerheten for et produkt.
Internasjonale standarder for teknisk dokumentasjon
IEC har internasjonalt anerkjente standarder for teknisk dokumentasjon. Mange større utbygninger og prosjekter engasjerer aktører på tvers av landegrenser. Bruk av internasjonale standardene vil ta vekk mange av utfordringene som skapes av forskjellig språk og kultur, og sikrer en felles forståelse kvalitet og nivå på dokumentasjon.
I IECs portefølje finner man standardserier både for krav til referansebetegnelser (IEC 81346 serien) og informasjonsklassifisering (IEC 81355). Ved bruk av disse standardseriene sikrer man dokumentasjon som ivaretar internasjonale og nasjonale aktørers forventninger og krav.
IEC 81355-1 Industrial systems, installations and equipment and industrial products
Classification and designation of information – Part 1: Basic rules and classification of information.
IEC 81355-1 gir regler og retningslinjer for klassifisering og betegnelse av informasjonssett basert på deres iboende innhold. Dokumentet gjelder for informasjon som brukes i livssyklusen til et system, for eksempel industrianlegg, konstruksjonsenheter og utstyr. Standarden definerer informasjonsklasser og typer for alle tekniske områder, for eksempel maskinteknikk, elektroteknikk, konstruksjonsteknikk og prosessteknikk.
IECs standardiseringskomite TC3 reviderer for tiden standarden og en revidert utgave skal etter planen publiseres i løpet av høsten 2024. Standarden er i dag kjent som IEC 61335-1, men vil fra den kommende utgave endre referanse til 81355-1. Den endrede referansen viser at standarden skal gjelde på tvers av IEC og ISO sine ansvarsområder.
Technical Information Management for the Wind Industry (TIM Wind)
Utbyggingen av vindkraft både på land og offshore er store prosjekter som krever god teknisk dokumentasjon både for drift, vedlikehold og fornyelse. TIM Wind er en gruppe som arbeider for at vindkraftindustrien kan bruke disse standardene på en best mulig måte. De utvikler retningslinjer som skal bidra til at anvendelse av standardene er mest mulig likt på tvers av de ulike virksomhetene.
TIM Wind ble etablert i 2019 som et samarbeid mellom Vestas Wind Systems, Siemens Gamesa Renewable Energy, Nordex, GE Vernova Offshore Wind, Ørsted og Vattenfall, assistert av eksperter fra Statkraft og TrønderEnergi. Siden etableringen har også RWE, Equinor og DNV tatt del i samarbeidet. TIM Wind har de internasjonale standardene som grunnlag for sitt arbeide. Eksperter fra de involverte virksomhetene samles for å diskutere hvordan teknisk dokumentasjon skal struktureres, kategoriseres og kodes. Resultatet er veiledere som beskriver hvordan de internasjonale standardene fra IEC bør benyttes innen vindkraftindustrien og sørge for en entydig og forutsigbar tilnærming. Dette kan redusere ressursbruken forbundet med avklaringer og potensielt føre til lavere energikostnad over levetiden – levelized cost of energy (LCoE).
Utarbeider retningslinjer for teknisk dokumentasjon
Arbeidet i TIM Wind er organisert i ulike workstreams med dedikerte arbeidsgrupper. Workstream 1 er en arbeidsgruppe som jobber spesifikt med retningslinjer for anvendelse av IEC 81355-1 for vindkraftindustrien. De har utarbeidet en veileder med eksempler for valg av klasser og typer som finnes i standarden. Dette forventes å forenkle datainnhenting og overføring mellom systemer, samt samstemme forventninger til innholdet i dokumentasjonen.
Hør mer om TIM Winds arbeid
På NEKs seminar om teknisk dokumentasjon 12. september vil vi få presentert et dypere innblikk i arbeidet til TIM Wind Workstream 1.
Les mer om konferansen Teknisk dokumentasjon!