Tilbake

Fakta om strøm – NEKs nye nettside!

Tekst: Christina Spydslaug

Fakta om strøm er en side som forklarer det generelle du bør vite om strøm. Den ble lansert i februar 2024. Hensikten er å spre kunnskap og viktig informasjon om strøm og elektrisitet som hver enkelt forbruker bør kunne. Det skal være en hjelp til de som trenger det, og en guide som kan råde og gi tips.

fakta om strøm

Hva finnes?

Det du trenger å vite om elektrisitet finner du på siden. Du finner en generell beskrivelse av hva strøm er og hvordan elektrisk strøm fungerer. Fakta om strøm forteller deg hvor strøm kommer fra og hvordan den blir produsert og lagret. Ofte stilte spørsmål vil du kunne få svar på, som for eksempel hvordan kan jeg spare strøm? Det er interessant å vite hva strøm koster og hvordan du kan spare på den i din bolig. Kostnadene gjelder for både forbruk og frakt. De beregnes ut ifra forskjellige faktorer som påvirker prisen som f.eks. vær, geografisk bosted, tid på året og i døgnet, også videre.

 

Annen nyttig informasjon handler om sikkerhet rundt strøm. Hva skal du gjøre ved elektrisk feil, og er strøm farlig? Du har et ansvar ved bruk av elektriske anlegg og elektrisk utstyr. Som boligeier må du sørge for at elektriske installasjoner og elektrisk utstyr er i orden. Hver enkelt bør vite hvordan man kan minske risikoen for feil på det elektriske anlegget og hvilket ansvar man selv har.  

 

Hvorfor startet vi? 

De siste årene har det vært mye snakk om strømpriser og strømkrisen. Det dukker naturlig opp mange spørsmål rundt temaet med tanke på hvor avhengig vi er av elektrisitet og strøm. NEK så et behov for å ha en faktaside om strøm for vanlige forbrukere. Som en organisasjon vil NEK bidra med fakta i debatten om strøm. Målet er å hjelpe flest mulig ved å formidle kunnskap, samt gi tips og råd for ulike situasjoner som måtte oppstå. 

 

«I en tid hvor stadig flere foretar investeringer i egenproduksjon, ønsker å spare strøm eller skaffer utstyr som trekker mer strøm fra installasjonene enn vi har vært vant til, er økt kunnskap viktig for å opprettholde elsikkerheten. Nettsiden «fakta om strøm» er vårt bidrag til å gi folk flest objektiv informasjon og gjennom det øke kunnskapen til å håndtere utviklingen. NEK planlegger å utvide nettsiden med ytterligere relevant informasjon, basert på tilbakemeldinger vi får, sier Leif T. Aanensen. 

Besøk nettsiden