Nye trender innen wearables

Wearables kan deles inn i tre produktgrupper: Personlig assistent, helse og velvære og tjenester. Innenfor hvert av disse segmentene finner man et utall av nye produkter.

Wearable integrert i babytøy

Wearable integrert i babytøy

Leif T. Aanensen

CES 2018, Las Vegas: Wearables introduseres til stadig flere arena. Felles for nyhetene på årets messe er at de blir mindre og at de gir brukeren økende antall funksjoner. Wearables er også på full vei inn på arbeidsplassen. Teknologien begrunnes ofte med behov relatert til helse, miljø og sikkerhet. Innen dette segmentet finner man for eksempel armbånd som håndterer adgangskontroll, systempålogging og identifisering. Man finner sko, arbeidstøy og personlig verneutstyr som er utstyrt med et stort antall sensorer. Disse kan for eksempel brukes til å redusere sannsynligheten for yrkesrelaterte skader på arbeidsplassen.

Oppkoblet

Det er langt mellom produkter som ikke er oppkoblet mot internett, enten direkte eller via en hub. Dette gjør det mulig å analysere de store mengdene med data som sensorene i produktene generere. I skyen ligger det kraftige tjenesteplattformer som evner å returnere aggregerte og nyttige data. Data kan sammenliknes med andre brukere, mot historiske data eller mot «idealmål».

Enklere å passe på de små

Wearables kryper sakte men sikkert inn i klærne våre. Foreløpig kjenner man dem igjen som små klumper på klærne – men de blir gradvis mindre synlige. Flere produsenter har lansert wearables integrert i tøy. Et eksempel på det er samarbeidet mellom Levis og Google som har skapt produktet Jacquard – en dongerijakke med elektronikken vevd inn i stoffet.

Babyklær proppet med sensorer er også på vei inn på markedet. Her måles alt fra kroppstemperatur, åndedrett, fukt i bleien til lydnivå. Det er bare fantasien som setter begrensning.

Talekommunikasjon

Produsentene opplever imidlertid en økende utfordring med å få brukerne til å akseptere flere brukergrensesnitt. De forventer en integrering. En måte å få det til på er å dra veksler på globale tilbydere av plattformer for talekommunikasjon, som f.eks. Google og Amazon. Det gjør at brukeren kan kommunisere med utstyret gjennom talekommandoer – gjennom et kjent grensesnitt. Systemet sørger så for at kommandoene kommer frem til riktig utstyr og at brukeren holdes oppdatert.

Det er størrelsen det komme an på

Presset for å gjøre elektronikken stadig mindre og redusere energiforbruket har pågått i mange år. Produsentene av hardware kappes om å være beste på området, samt å kombinere produktet med programvare som understøttes av kunstig intelligens. På messen viste Bosch frem en ny sensor for måling av bevegelse – knappe 2 x 2 millimeter stor. Denne «sensorpakken» er spesielt tilpasset tingenes internett – liten og strømgjerrig.