Tilbake

Digitalisering i Statkraft gir redusert risiko

Statkraft er i ferd med å digitalisere kraftverkene sine og innføre matematiske algoritmer for å behandle dataene. På denne måten vil man kunne foreta bedre risikovurderinger ved tilstandsbasert vedlikehold. Resultatet blir reduserte kostnader og bedre beslutninger.

Camilla Feurst, Statkraft

Camilla Feurst arbeider som Senior Specialist Risk Management i Statkraft og arbeider med digitalisering av tilstandsbasert vedlikehold. Camilla vil delta på «Det digitale kraftsystemet» og vil snakke om det første kraftanlegget til Statkraft som tar i bruk det digitale potensialet. Vi har tatt en prat med Camilla for å få en liten tyvstart på dette spennende foredraget.

Når vi begynner å ta i bruk data og matematiske algoritmer i våre risikovurderinger er ikke dette helt smertefritt forteller Camilla Feurst. Det er en stor skute som skal snus og vi opplever at det er skepsis i organisasjonen. Mennesker med høy kompetanse har foretatt faglige vurderinger i nærmere hundre år, og den opparbeidede erfaring er stor. Datadrevne modeller og matematiske algoritmer kan supplere dagens metoder og gjøre vurderingene enda bedre. Den første jobben er derfor å skape forståelse for at det ikke handler om å erstatte fagkompetanse, men utnytte den bedre gjennom å kombinere nye metoder med den bestående kunnskapen.

I dag har vi, takket være sensorer, muligheten til å foreta kontroll av anlegget under full drift og belastning. Det gjør at vi kan skaffe enda bedre datagrunnlag og gjøre bedre risikovurderinger og sørge for et optimalisert vedlikehold med minimal nedetid.

Dersom man ikke starter digitaliseringen er jeg redd for at anlegg kan bli ulønnsomme om 10 – 20 år. For å stå imot ny konkurranse må man bli mer kostnadseffektive og kunne investere uten høy risiko. Det er akkurat dette digitaliseringen handler om. Redusere kostnader og få et grunnlag for bedre beslutninger, som vil gjøre anlegget rustet til tøff konkurranse avslutter Feurst.

Les mer om seminaret “Det digitale kraftsystemet 2018”

Relaterte artikler

Se alle nyheter

Teknisk dokumentasjon som skaper forståelse

Dato
19.03.2024

Hva skjer med batterier?

Dato
25.01.2024

Vinn en gratis billett til NEK-arrangement!

Dato
22.01.2024